Sürtünme Kaynağı Yapılan AA 6061AA 7075 Malzeme Çiftinin Mikrosertlik-Çekme Testi İlişkisi - Orhan, Ayhan; Asma, Yücel (My University, 2014)
Bu deneysel çalışmada, havacılık, uzay ve savunma sanayisi gibi yaygın kullanım alanına sahip AA6061 ileAA7075 alaşımları sürtünme kaynağı ile birleştirilmiştir. Kaynaklı birleştirmelerde, farklı devir sayısı vesürtünme basıncı değişkenleri kullanılmıştır. Farklı mekanik özelliklere sahip birleştirmeler elde edilmiştir.Sürtünme kaynağı ile birleştirilen AA6061 ve AA7075in, mekanik özelliklerini belirlemek için ise kaynaklınumunelere; mikrosertlik ve çekme testleri uygulanmıştır. Elde edilen sürtünme kaynaklı bağlantıların arakesitinden alınan mikrosertlik değerleri ve çekme deneyleri sonucunda elde edilen kırık yüzeyler, taramalıelektron mikroskobunda (SEM) incelenerek, kırılma tipi ve kırık yüzey karakteristikleri incelenmiştir. Çalışmasonucunda mikrosertlik değerleri ile çekme testi sonuçları ilişkilendirilmiş. Farklı sürtünme kaynakparametrelerindeki mikrosertlik değerleri ile çekme test sonuçlarının paralel olduğu tespit edildi.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İmalat Mühendisliği; Metalürji Mühendisliği