KARAKOÇAN İLÇESİNDEN (ELAZIĞ) BELÇİKA'YA GÖÇLER - GÜNEŞ, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2016)
İnsanların ve toplumların yaşamlarında önemli değişikliklere neden olan göçler toplumsal açıdan basit bir olay olarak görülmemelidir. Gönüllü veya zoraki göç olayının içinde yer alan insanların amacı daha iyi yaşam olanaklarına kavuşmaktır. Bireylerin ve toplumların sosyal, siyasal, hukuksal, yönetimsel, kültürel ve ekonomik yapısında önemli değişikliklere neden olan göç coğrafya biliminin vazgeçilmez inceleme alanlarından birisidir. Bu bağlamda 1961'de başlayan Karakoçan İlçesinden yurt dışına meydana gelen göçün hala devam etmesinin nedenleri ve sonuçları yanında insanlar ve toplum üzerisindeki etkisi araştırıldı. Özellikle son dönemlerde Belçika'ya yönelen bu göç hareketinin temelinde ekonomik sebeplerin yattığı saptandı. Başlangıçta iş kuracak kadar parayı biriktirip dönmeyi düşünerek yola çıkan işçilerimizin, geri dönmedikleri gibi yaşadıkları Belçika Devletine zor da olsa uyum sağlayarak Belçika yurttaşı oldukları görüldü. Ekonomik olarak Karakoçan İlçesine faydalı olan göç hareketinin, toplumsal açıdan kültürel değişim gibi olumsuz etkilerinin de olduğu tespit edildi.

Migration causing significant changes in the lives of people and communities should not be seen as a simple event socially. The aim of people whom is within the voluntary or forced migration is to attain beter living opportunities. Migration is causing significant changes in social, political, legal, administrative, cultural and economic structure of people and society is one of the indispensable study areas of geography. In this context, We investigated the effects on people and society alongside the causes and consequences of still continuing of the migration occurred from Karakoçan District to abroad starting in 1961. we found out that economic reasons especially lie under a migration towards Belgium in recent times. We have seen that the employees who initially depart with the thought of coming back after earning enough Money to establish a business become Belgium citizens by adapting there hardly. We found out that negative effects of migration that is economically beneficial to Karakoçan District, such as socially cultural degeneration.
Migrations from Karakoçan district to Belgium
Keywords: Coğrafya