Polikistik over sendromlu hastalarda serum Isthmin-1 düzeyleri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki - Akkılıç, Zehra (Fırat Üniveristesi, 2026)
Polikistik Over Sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlarda sık görülen; hormonal düzensizlikler, infertilite ve obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet gibi ciddi metabolik risklerle seyreden heterojen bir bozukluktur. Bu çalışma, yeni keşfedilen ve insülin benzeri etkilere sahip bir adipokin olan serum İsthmin-1 (İSM1) düzeylerini değerlendirmek; İSM1'in metabolik parametreler, Diyet Kalite İndeksi ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Çermik Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran 43 PKOS'lu hasta ve 45 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 88 kadınla yürütülmüştür. Katılımcıların antropometrik ölçümleri yapılmış, besin tüketim kayıtları alınarak Diyet Kalite İndeksi skorları hesaplanmış ve yaşam kaliteleri PCOSQ-50 ölçeğiyle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, serum İSM1 düzeyleri PKOS grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Kontrol grubunun yaş ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalamalarının daha yüksek olmasına bağlı olarak total kolesterol ve LDL düzeyleri de bu grupta yüksek seyretmiştir. İSM1 seviyelerinin yaş ve BKİ'den bağımsız olarak PKOS patolojisi, kronik düşük dereceli inflamasyon ve yaşam kalitesi alt boyutları ile yakın ilişki sergileyebileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; bu çalışma, İSM1'in sadece obeziteyle ilişkili bir adipokin olmadığını, PKOS'taki hormonal dengesizlik ve metabolik kırılganlığa karşı koruyucu bir adaptasyon mekanizması olarak rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, beslenmenin İSM1 ve PKOS arasındaki ilişkide modüle edici bir rolü olduğunu ve diyet kalitesindeki iyileşmenin hem biyokimyasal tabloyu hem de yaşam 14 kalitesini (PKOSQ-50) anlamlı derecede artırabileceğini göstermektedir. Ancak mekanizmanın tam olarak anlaşılması ve bulguların genellenebilmesi için daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is a heterogeneous disorder commonly observed in women of reproductive age, characterized by hormonal irregularities, infertility, and serious metabolic risks such as obesity, insulin resistance, and type 2 diabetes. This study was conducted to evaluate serum Isthmin-1 (ISM1) levels a newly discovered adipokine with insülin like effects and to determine the effects of ISM1 on metabolic parameters, the Diet Quality Index, and health-related quality of life. The study was conducted with a total of 88 women, including 43 patients with PCOS who applied to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Çermik State Hospital, and 45 healthy volunteers. Anthropometric measurements of the participants were taken, dietary intake records were obtained to calculate Diet Quality Index scores, and their quality of life was evaluated using the PCOSQ-50 scale. According to the analysis results, serum ISM1 levels were found to be statistically significantly higher in the PCOS group compared to the control group. Due to the higher mean age and Body Mass Index (BMI) of the control group, total cholesterol and LDL levels were also higher in this group. Statistical analyses demonstrated that ISM1 levels, independent of age and BMI, exhibited a close relationship with PCOS pathology, chronic low-grade inflammation, and the subscales of quality of life. In conclusion; this study reveals that ISM1 is not merely an obesity-related adipokine, but may play a role as a protective adaptive mechanism against hormonal imbalance and metabolic vulnerability in PCOS. The findings indicate that nutrition plays a modulating role in the relationship between ISM1 and PCOS, and that an improvement in diet quality can significantly enhance both the biochemical profile and 16 the quality of life (PCOSQ-50). However, further studies with larger sample groups are needed to fully understand the underlying mechanism and to generalize the findings.
Relationship between serum Isthmin-1 levels and quality of life in patients with polycstic ovary syndrome
Keywords: Beslenme ve Diyetetik