Kriptolojik Rasgele Sayı Üreteçleri - Özkaynak, Fatih (Akademik Bilişim Vakfı [EN], 2015)
Rasgele sayı üreteçleri kriptolojik uygulamalar için önemli bir araçtır. Çünkü rasgelelik kaynağının yetersizliği tüm sistemin güvenliğini etkileyebilmektedir. Gerekli rasgele verinin frekansı ve miktarı uygulama ile büyük farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden kullanıcının ya yüksek kalitede rasgele veri ya da çok büyük miktarda sözde rasgele veri üretmek isteyebileceği hesaba katılmalıdır. Rasgele sayı üreteçlerinin çeşitli tipleri bulunmaktadır. Bu çalışmada kriptolojik uygulamalar için gürbüz rasgele sayı üreteçlerinin gereksinimlerini ve bu gereksinimleri gerçekleştirecek mimari tanımlanmıştır.

Random number generators are an important tool for cryptographic applications. Since inadequate source of randomness can be effect security of whole system. The frequency and the amount of required random data can differ greatly with the application. Therefore, random data generation should take into account the fact that the user can request either high quality random data or a great amount of pseudorandom data. There are several types of random number generators. This paper describes requirements of robust random number generators for cryptographic applications and an architecture to realize these requirements.
Cryptographic Random Number Generators