Hipoksik Suların Balıklar Üzerinde Oluşturduğu Fizyolojik Etkiler - Tuna Keleştemur, Gülüzar (My University, 2012)
Hipoksik suların balıklar üzerinde oluşturduğu stres unsuru, metabolik aktiviteler üzerinde etkili olmaya başladığı zaman fizyolojik cevap olarak hücrelerde birçok biyokimyasal ve kimyasal değişimler meydana gelir. Oksijen oranındaki azalmanın uzun süre devam etmesi balıkta hipoksik strese yol açarak hücrelerde serbest radikal denilen zararlı oksidan bileşiklerin birikimine neden olur. Serbest radikal olarak isimlendirilen oksidan bileşikler başta membran fosfolipidleri, proteinler ve nükleik asitler olmak üzere tüm biyomolekülleri etkileyerek çeşitli düzeylerde doku hasarlarına yol açar. Bu çalışmada, hipoksik suların balıklarda meydana getirebileceği fizyolojik hasarlar araştırılmıştır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı
Keywords: Balık; Hipoksik; Stres; Serbest Radikal; Doku