EKLEME UZANIM GÖSTERMEYEN ERİŞKİN HUMERUS DİSTAL 1/3 KIRIKLARINDA TEDAVİ SONUÇLARIMIZ - YILMAZ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Ekstra-artiküler erişkin humerus 1/3 distal cisim kırıklarının tedavisinde halen görüş birliği sağlanmamıştır. Kliniğimizde bu bölge kırıklarına yapılmış olan cerrahi tedavilerin fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Bu retrospektif çalışmada, Ocak 2010- Ekim 2014 tarihleri arasında ekstra-artiküler erişkin humerus 1/3 distal cisim kırığı nedeniyle opere edilen ve yeterli takipleri olan 31 hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların 22'si erkek, 9'u kadındı. Ortalama yaş 35,25±1,57 (19-72) yıl idi. Kırıkların 8'i açık, 27'si kapalı kırıktı. Gustilo-Andersona göre açık kırıkların 3'ü Tip 1, 2'si Tip 2, 3'ü Tip 3 idi. Olguların ortalama takip süresi 41,22±1,66 (24-80) ay idi. Travma şekli; 20'sinde trafik kazası, 4'ünde basit düşme, 3'ünde yüksekten düşme, 2'sinde spor yaralanması, 1'inde ateşli silah yaralanması ve 1'inde ise göçük altında kalma idi. Ortalama ameliyata alınma süresi 5,06±4,77 (1-23) gün idi. Olguların 20'sine tek plakla (Grup I), 11'ine çift plakla (Grup II) osteosentez uygulanmış idi. Grup I ve II cinsiyet, taraf, yaş, AO ve Gustilo-Anderson sınıflandırmasına göre kırık tipi, cerrahiye alınma süreleri ve takip süresi açısından istatiksel olarak benzerdi. Grup I'de; ortalama operasyon süresi 97±30,7 (40-170) dakika, kan transfüzyonu 157,5±245 (0-700) ml, kaynama süresi 5,30±3,81 (2-18) ay, yedisinde (%35) kaynama gecikmesi ve üçünde (%15) kaynamama görüldü. Ayrıca Grup I'de; ortalama Mayo Skoru 86,5±12,3 (65-100), EHA 117,50?±15,4º (90º-140º), ekstansiyon kaybı 7,25?±8,95º (0º-30º) ve taşıma açısı farkı 1,5?±2,3º (0-7º) idi. Grup II'de; ortalama operasyon süresi 153±46,6 (75-235) dakika, kan transfüzyonu 63±140 (0-350) ml, kaynama süresi 3,36±0,67 (3-5) ay ve birisinde (%9) kaynama gecikmesi görüldü. Ayrıca Grup II'de; ortalama Mayo Skoru 84,54±10,3 (65-100), EHA 116,82?±12,8º (90º-130º), ekstansiyon kaybı 8,18?±8,14º (0-20º) ve taşıma açısı farkı 1,09?±1,7º (0-5º) idi. Gruplar arasında; Mayo Skoru, Cassebaum derecelendirmesi, EHA, ekstansiyon kaybı ve taşıma açısı farkı yönünden istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Gruplar arasında operasyon süresi, kaynama süresi, kaynama sorunu yönünden Grup II lehine istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edildi. Ekstra-artiküler erişkin humerus 1/3 distal cisim kırıklarının tedavisinde; daha kısa kaynama süresi ve daha az komplikasyon oranından dolayı, çift plakla osteosentezi önermekteyiz. Anahtar kelimeler: Humuerus 1/3 distal cisim, ekstra-artiküler, cerrahi tedavi, karşılaştırma

No consensus has still provided for the treatment of extra-articular adult humerus 1/3 distal diaphysis fractures. We have aimed to evaluate the functional and radiological results of surgical treatment for the indicated fracture areas in our clinic. In this retrospective study, 31 patients with adequate follow-up, who were operated on extra-articular adult humerus 1/3 distal diaphysis fracture between the dates of January 2010 and October 2014, were included in the study. There were 22 men and 9 women cases. The mean age was 35,25±1,57 (19-72) years old. 8 of the fractures were open fracture, 27 were closed fractures. According to Gustilo-Anderson claasification, 3 of the open fractures were Type 1, 2 of them were Type 2 and 3 of them were Type 3. The mean follow-up period of the cases was 41,22±1,66 (24-80) months. Type of trauma; traffic accidents in 20, simple fall in 4, fall from height in 3, sports injury in 2, firearm injuries in 1 and being trapped in a wreckage in 1. The mean duration for being taken into operation was 5,06±4,77 (1-23) days. 20 of the cases were applied single plaque (Group I) and 11 were applied osteosynthesis with double plaque (Group II). Group I and II were statistically similar as per their sex, area, age, and according to AO and Gustilo-Anderson classification, as per their fracture type, duration of being taken into operation and follow-up period. In Group I; mean duration of operation was 97±30,7 (40-170) minutes, blood transfusion was 157,5±245 (0-700) ml, duration of bone union was 5,30±3,81 (2-18) months, in the seven of them (%35) bone union delay and in the three of them (%15) nonunion were experienced. Also in Group I; The average Mayo Score is 86,5±12,3 (65-100), ROM is 117,50?±15,4º (90º-140º), extension loss is 7,25?±8,95º (0º-30º) and the difference in transfer angle is 1,5?±2,3º (0-7º). In Group II; mean duration of operation 153±46,6 (75-235) minutes, blood transfusion is 63±140 (0-350) ml, duration of bone union 3,36±0,67 (3-5) months, and one of them is (%9) experienced bone union delay. Also in Group II; mean Mayo Score was 84,54±10,3 (65-100), ROM was 116,82?±12,8º (90º-130º), the extension loss was 8,18?±8,14º (0-20º) and the difference in transfer angle was 1,09?±1,7º (0-5º) Among the groups; no statistical significant difference has been determined between Mayo Score, Cassebaum grading, ROM, loss of extension and transfer angle. A statistically significant difference was found in favor of Group II in terms of operation time, duration of bone union, bone union problem between the groups. Related to the treatment of extra-articular adult humerus 1/3 distal body fractures; we recommend osteosynthesis with double plate because of shorter bone union duration and less complication rate. Key words: Humerus 1/3 distal, extra-articular, surgical treatment, comparison
Results of treatment for adult distal humerus 1/3 fracture, which DO NOT have any extension towards joint
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji