Farklı metodlarla muameleye tabi tutulan arpa samanının İvesi toklularda besi performansı ile kesim ve karkas özellikleri - Özbey, Orhan; Akcan, Abdulkadir; Gürdoğan, Fuat (My University, 2000)
Bu araştırma.kasaplık dönemine yaklaşmış veya kurbanlık olarak kısa sürede beslenip satılacak 8-12 aylık erkek Ivesi tokluların daha yüksek besi performansına ulaştırılmasını sağlayacak ekonomik bir besleme yönteminin belirlenerek, bu yöntemin kesim ve karkas özelliklen üzerine olan etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Buna göre melas ile muamele edilmeyen öğütülmüş arpa samanlı rasyonla beslenen hayvanlar l.grubu, melas ile muamele edilen öğütülmüş arpa samanlı rasyonla beslenen N.grubu ve melas ile muamele edilen öğütülmemiş arpa samanlı rasyon verilenler ise III.grubu oluşturmuştur. Çalışmada her grupta 6'şar hayvan olmak üzere toplam 18 baş toklu kullanılmıştır. Yaklaşık 30kg civarında besiye alınan toklular 70 gün süren besi sonunda l,II,ve III.gruplarda canlı ağırlıklar sırasıyla 46.50,48.98 ve 47.92kg tesbit edildi.Günlük canlı ağırlık artışları ve yemden yararlanma oranları 235.77 g ve 5.99. 256.02 g ve 5.50, 252.94 ve 5.57(P<0.05) olduğu belirlendi. Soğuk randımanları %50.23, 50.64 ve 51.23; kar-kas ölçülerinden göğüs derinliği 24.75, 26.24 ve 26.98cm (P<0.05), göğüs genişliği 17.65, 18.93 ve 17.73cm (P<0.05), but genişliği 16.97,18.67 ve 18.86cm (P<0.05), göğüs çevresi 71.54. 73.62 ve 72.73 cm (P<0.05) olarak tesbit edilmiştir. Kaba yemin melasla muamele edilmesi hayvanların iştahı üzerine olumlu etkisi sonucu hayvanların yem tüketimi artmış ve buna bağlı olarak canlı ağırlık kazancı yükselmiştir.Ayrıca kaba yemin öğütülmeden ve-rilmesinin besi,kesim ve karkas üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Keywords: Karkas verimi; koyun; İvesi; bitkisel yem; hayvan kesimi; karkas özellikleri; besi performansı; melas