ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET TÜKETİMLERİNDEKİ GÖRSEL TASARIM ALGILARININ İLETİŞİMSEL ROLÜNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ELAZIĞ ÖRNEĞİ) - KARABULUT, AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Günümüzde internetin yaygınlaşması ile beraber internet kullanım oranlarının da giderek arttığı gözlemlenmektedir. İnternet kullanımın artması, yeni web ortamlarının doğması ve bu yeni alanların giderek zenginleşmesini de beraberinde getirmektedir. Özellikle internet ortamında kullanılan görseller ve bu görsellere ait tasarım unsurları bu açıdan büyük önem taşımaktadır.İnternetin yaygınlaşması ve bir kitle iletişim aygıtı hâline dönüşmesiyle yeni kullanım alanları doğmuştur. Bunlardan biri de sosyal medya veya sosyal ağlar olarak adlandırılan ve kişisel paylaşıma dayalı web ortamlarıdır. İnternet ortamında önemli bir yeri olan sosyal ağların internetin yaygınlaşması ile beraber giderek artan oranlarda kullanılması, bu ağlarda yapılan paylaşımların çoğunlukla görsel unsurlara dayanması dolayısıyla bu unsurların, kişilerin kullanım ve algıları ile bağlantısının ortaya konulmasını gerektirmektedir. Söz konusu görsellerin bireyler tarafından nasıl kullanıldığı ve bireylerin internet kullanımlarını nasıl etkilediği araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır.Bu çalışma ile ortaöğretim öğrencilerinin internet tüketimlerindeki görsel tasarım algılarının iletişimsel rolüne ilişkin sonuçlar amaçlanmıştır. Ayrıca ortaöğretim öğrencilerinin internet kullanımlarında karşılaştığı görsellerle ilgili tutumu ve algılama biçimleri irdelenmeye çalışılmıştır. İnternette üretilen görsellerin sunumu ve görsellerin tasarımında kullanılan görsel tasarım unsurları, hedef kitle üzerinde belirgin bir etki oluşturmaktadır. Bu etkinin sağlıklı yollardan oluşturulması, tutumlar ve algı ile ilgili parametrelerin doğru yorumlanmasına bağlıdır. Araştırma, bu parametreleri tespit etmek ve görsel tasarım unsurlarının internet kullanımındaki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, web ortamında kullanılan görsellerin öğrenciler üzerindeki etkisi, anket tekniği kullanılarak tespit edilmeye çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: İnternet, Görsel İletişim, Algı, Grafik Tasarım.

Today, it is observed that the rate of Internet usage increases with the internet?s growing. Raise of the internet usage causes new web environments and brings enrichment of these new areas gradually. In this respect especially the visuals and design elements used on the internet have great importance.With the expansion of internet and transformation into a mass communication device, new application areas have been born. One of these is the web environments depend on personal sharing. With the increasingly widespread use of the Internet, Social networks have an important place on the web area. The shares in these networks often based on visual elements and graphical elements connected to the people who put forward the needs and perceptions of use. Usage of these visual materials by individuals and impacts of the Internet usage is the main subject of research.I this study it has been searched the secondary school students' Internet consumption and the perceptions of communicative visual design materials used on web. In this study, attitude and perception of internet based visual elements on secondary school students are discussed. The presentation of the visuals and the design of the visual elements produced on internet, have a significant impact on the target audience. Generating these effects with right ways depends on interpreting the parameters about attitudes and perceptions. Study aims to determine these parameters and the effects of the visual design elements on individuals Internet usage. In this study, the survey technique is used to determine the impact of the images used in the web environment on students.Keywords: Internet, Visual Design, Perception, Communication
Opinions of secondary school students' about communicative role of visual design perception in the consumption on the internet (Elazıg sample)
Keywords: İletişim Bilimleri