KENDİ GÖK KUBBEMİZ’DE KİMLİK KURUCU BİR DEĞER OLARAK MEKÂN - Yılmaz, Ebru Burcu (Fırat University, 2012)
Yahya Kemal, modern Türk şiirinde millî romantik duyuş tarzının önemli temsilcilerinden biridir. Şiirlerinin terkibini oluşturan ruh ve şuur birlikteliği, tarih, medeniyet ve kültür gibi kuşatıcı temaları ön plana çıkarır. Mekânı, madde ve eşya yerine ruhla doldurarak anlamlandırmaya çalışan şair, insanın tarihselliğini, kimlik bilincini idrak etme süreci olarak değerlendirir. Bu süreçte, kendi gök kubbesi altında toprağa kök salabilen nesiller, mekâna ruhlarını nakşettikleri sürece “biz” olabileceklerdir. Bu çalışmamızda Kendi Gök Kubbemiz kitabındaki şiirlerden hareketle, geçmişi cisimleştiren ve kimlik kurucu işleve sahip olan mekânlar, Yahya Kemal’in duygu ve düşünce dünyasından hareketle okunmaya çalışılacaktır. Anahtar kelimeler: Kendi Gök Kubbemiz, Yahya Kemal, mekân, kimlik, tarih.