GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARININ SİNİZM VE MOBBİNG ALGILARININ İNCELENMESİ - ASLAN, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2022)
Yapılan araştırmada Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının sinizm ve mobbing düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Elde edilen veriler ışında örgütler ve çalışanlar için farkındalık yaratmayı hedefleyen çalışma, örgütsel sinizm ve mobbing ile mücadele yolunda rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya, Elazığ ili Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı toplam 729 çalışandan (antrenör, spor uzmanı, gençlik çalışanı, yurt yönetim personeli, güvenlik personeli, hizmet personeli) 515 tanesi gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Veri toplama aracı olarak tarafımızca hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu', Brandes, Dharwadkar ve Dean tarafından geliştirilen ve Kalağan tarafından Türkçeye uyarlanan 'Örgütsel Sinizm Ölçeği' ve Einarsen ve Raknes tarafından geliştirilen, Cemaloğlu tarafından Türkçeye uyarlanan (NAQ) 'Olumsuz Davranışlar Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 23 paket programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularında, örgütsel sinizm ölçeğinin alt boyutlarının değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediklerine bakıldığında; cinsiyet değişkenine göre örgütsel sinizmin alt boyutlarından bilişsel boyutta, yaş değişkenine göre duyuşsal ve davranışsal alt boyutlarda, eğitim durumu değişkenine göre bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alt boyutlarda, mesleki kıdem yılı değişkenine göre bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alt boyutlarda anlamlı farklılıklar görülmüştür. Araştırma bulgularında, olumsuz davranışlar ölçeği mobbing (davranışsal) alt boyutunda değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediklerine bakıldığında; yaş, eğitim düzeyi ve medeni hal değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Sonuç olarak Elazığ ili Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı çalışanların sinizm ve mobbing düzeylerinin orta seviyede olduğu anlaşılmıştır, çalışanların mobbing algıları ve örgütsel sinizm algıları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Sinizm, Örgütsel Sinizm, Davranış, Yönetim

In this study, it was aimed to measure the cynicism and mobbing levels of the employees of the Provincial Directorate of Youth and Sports. In the light of the data obtained, aiming to raise awareness for organizations and employees the study aims to guide the fight against organizational cynicism and mobbing. A total of 729 employees (trainers, sports specialists, youth workers, dormitory management personnel, security personnel, service personnel) affiliated to the Provincial Directorate of Youth and Sports in Elazig province participated in the research voluntarily. The 'Personal Information Form' prepared by us, the 'Organizational Cynicism Scale' developed by Brandes, Dharwadkar and Dean and adapted into Turkish by Kalağan, and the 'Negative Behavior Scale' developed by Einarsen and Raknes and adapted into Turkish (NAQ) by Cemaloğlu were used as data collection tools. SPSS 23 package program was used for data analysis. In the research findings, when it is examined whether the sub-dimensions of the organizational cynicism scale differ significantly or not according to the variables; According to the gender variable, there were significant differences in the cognitive sub-dimensions of organizational cynicism, in the affective and behavioral sub-dimensions according to the age variable, in the cognitive, affective and behavioral sub-dimensions according to the educational status variable, and in the cognitive, affective and behavioral sub-dimensions according to the professional seniority variable. In the research findings, when it is examined whether there is a significant difference according to the variables in the mobbing (behavioral) sub-dimension of the negative behaviors scale; showed a significant difference according to age, education level and marital status variables. As a result, it was understood that the cynicism and mobbing levels of the employees affiliated to the Provincial Directorate of Youth and Sports in Elazig were moderate, and a positive and significant relationship was determined between the employees' mobbing perceptions and organizational cynicism perceptions. Keywords: Mobbing, Cynicism, Organizational Cynicism, Behavior, Management
Examination of cyinm and mobbing perceptions of the Youth and Sports Provincial directorate employees
Keywords: Spor