Farklı cins dolgu malzemeli damlatmalı filtrelerde arıtma verimi - Arslan, E. Işıl; Ünlü, Ayhan (My University, 2000)
Bu çalışmada, biri bazaltik sünger taşı diğeri plastik top dolgu malzemeli, aynı boyut ve özelliklerde iki damlatmalı filtre kolonunda farklı hidrolik ve orgamk yüklere göre karbonlu organik maddeler ile azot ve fosfor giderme verimleri araştırılmıştır. Sentetik bir atıksu, biyofilm oluşuncaya kadar sürekli olarak filtrelerde devrettirilmiştir. Biyofilm oluştuktan sonra pH, AKM, KOİ, $BOİ_5$, $NH_4^{+}$ -N,' $NO_2^{-}$ -N, $NO_3^{-}$ -N, TKN ve toplam fosfor analizleri yapılmıştır. Hacimsel hidrolik yükler esas alındığında filtre çıkış suları çökeltilmeden dahi bazaltik sünger taşlı filtrenin KOİ giderme verimi aynı yüklerde %5-20 daha yüksek çıkmıştır. Girişteki organik yüklemelere göre bazaltik sünger taşlı filtrenin KOİ giderme veriminin plastik toplu filtreden %2-5 daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bazaltik sünger taşlı filtrede 0.44 m3/m3.gün' lük hidrolik yük, 106,8 g KOİ/ m3, gün'lük organik yük ve 21,68 gN/ m3, gün'lük azot yüklemesi; plastik toplu filtrede ise 0.04 m3/m3. gün'lük hidrolik yük, 25,1 g KOİ/ m3, gün'lük organik yük ve 2,75 gN/ m3, gün'lük azot yüklemesi nitrifikasyonun en iyi oluştuğu şartlardır. Girişteki aynı TKN yüklemelerinde bazaltik sünger taşlı filtrede TKN giderme verimi %20-30 daha yüksek çıkmıştır. Damlatmalı filtre kolonlarının toplam fosfor giderimi bakımından tek başlarına yeterli olmadıkları gözlenmiştir.
Keywords: Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği