GELİŞTİRİLEN İKİNCİL DÖNEL EKSENLİ TAŞLAMA MEKANİZMASI İLE DÜZLEM YÜZEY TAŞLAMA İŞLEMİNDE KESME PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI - ADIYAMAN, OKTAY (Fırat Üniveristesi, 2015)
Düzlem yüzey taşlama, günümüzde endüstride oldukça yaygın bir şekilde kullanılan son işlem yüzey temizleme yöntemlerden biridir. Bu yöntemde taşlama taşı radyal olarak kendi ekseni etrafında dönerek doğrusal ilerleyen iş parçası yüzeyinde talaş kaldırarak taşlama işlemini gerçekleştirir. Yapılan bu çalışmada, geleneksel düzlem yüzey taşlama yönteminde uygulanan ve yukarıda izah edilen taşın radyal, kendi ekseni etrafında dönme hareketine, taşın radyal eksenine dikey yönde olacak şekilde bir dönme hareketi vermek için yeni bir mekanizma tasarlanmıştır. Bu mekanizma ile taşlama taşı iki farklı yönde dönme hareketi elde etmiştir. Geliştirilen bu yeni yöntemle 3 farklı talaş derinliğinde, yeni dönme hareketinin 3 farklı devir uygulanmış ve ayrıca sistemde 5 farklı taş cinsi kullanılmıştır. Tüm bu farklı kombinasyonlar ile iş parçaları taşlanmış ve bunun yüzey pürüzlülüğüne (Ra) etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak geleneksel sistemde mevcut olan taşın ilerleme yönüne göre elde edilen farklı yüzey pürüzlülüğü (Ra) değerleri yeni yöntemle iyileştirilmiş ve taşın tüm ilerleme yönlerinde eşit sayılabilecek şekilde yüzey pürüzlülüğü (Ra) değerleri elde edilmiştir. Sistem maliyet açısından da oldukça düşük değerde olduğundan tüm freze ve CNC tezgâhlarına adapte edilebilecek niteliktedir. Ayrıca sistemin elde ettiği talaş kesiti incelenerek modellemesi yapılmış ve bu model ile yeni yöntemdeki kuvvet, güç, enerji ve hesaplamaları yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Taşlama Tekniği, Düzlem Yüzey Taşlama, Yüzey Pürüzlülüğü Taşlama Parametreleri

Surface grinding is one of the widely used method for finishing surface cleaning in the industry nowadays. In this method, the grinding process is performed by chip removal process on linear moving workpiece surface with grinding wheel rotating radially around its own axis. In this study, a new mechanism was designed to provide a rotational movement as vertical direction to the radial axis of the wheel in addition to the wheel rotation movement around its own axis as mentioned hereinabove, and the conventional used surface grinding method. Thanks to this mechanism, two rotational movements in two different directions for the wheel were provided. Three different depth of cut values and three different rotation speed values of the new rotational movement were carried out with this advanced system, and five different grinding wheel types were used in the system. The surfaces of workpieces was grinded with all these different combinations, and the effects on surface roughness (Ra) were examined. Consequently, different surface roughness (Ra) obtained according to the feed direction of the (existing) grinding wheel in conventional system was improved, and new surface roughness (Ra) values which can be considered equally in the feed direction of the wheel were obtained. Apart from the low system cost, It can be easily adopted to milling and CNC machines. Besides, the modeling study of the system is presented by examining the generated chip section, and force, power, energy and temperature calculations were made with the model for the new method. Key Words: Grinding Technique, Surface Grinding, Surface Roughness, Grinding Parameters
Investigation of cutting parameters at surface grinding process by grinding mechanism with advanced secondary rotational axis
Keywords: Makine Mühendisliği; Teknik Eğitim