PANDEMİ DÖNEMİNDEKİ ÇEVRİM İÇİ TÜRKÇE DERSLERİNİN YAZMA EĞİTİMİNE YANSIMALARI - DOĞAN, ZENİRE (Fırat Üniveristesi, 2022)
İnsanlar arasındaki iletişimi ve etkileşimi sağlayan dil, toplumların gelişmesini ve ilerlemesini sağlayan en önemli araçlardan biridir. Bu bakımdan eğitim-öğretim faaliyetleri içerisinde Türkçe eğitimi ve öğretimi büyük bir önem taşımaktadır. Türkçe öğretimi ise dört temel dil becerisi olan dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin eğitiminden oluşmaktadır. İnsanoğlunun anlatma yetisinin bir ürünü olan yazı ve yazma, Türkçe öğretimi içerisinde önemli bir yer kaplamaktadır. Çoğunlukla okullarda yüz yüze olarak gerçekleştirilen Türkçe öğretimi, COVID-19 pandemisi nedeniyle belli bir süre çevrim içi ortamlar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu süre zarfında çevrim içi ortamlar üzerinden yapılan Türkçe derslerinin yazma eğitimi üzerindeki yansımalarını belirlemek büyük bir önem taşımaktadır. Bu bakımdan çalışma, çevrim içi ortamlar üzerinden gerçekleştirilen Türkçe derslerinin yazma eğitimine yansımalarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla çalışma, nitel araştırma yöntemlerinin olgubilimsel (fenomenolojik) desende gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma grubu; eğitim fakültesi, Türkçe öğretmenliği lisans programı mezunu olan, en az 3 yıllık en çok 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip olan, pandemi döneminde aktif olarak öğretmenlik yapan ve pandemi döneminde derslerinin büyük bir çoğunluğunu çevrim içi olarak gerçekleştiren Türkçe öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırma konusu olan olgunun detaylı bir şekilde açıklanması ve olgu hakkındaki bilgilerin ortaya çıkarılması için veri toplama aracı olarak 9 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme kılavuzu kullanılmıştır. Bu görüşme kılavuzu üzerinden çalışma grubunu oluşturan bireylerle bire bir görüşmeler yapılmış ve bu görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Araştırmanın sağlamlığını ve saydamlığını artırmak için görüşmeler esnasında hatırlatıcı notlar alınmıştır. Ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınan veriler bilgisayar ortamında yazılı hâle getirilerek betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen veriler sınıflara, kategorilere ayrılmıştır. Çalışmada benzer kategoriler bir araya getirilerek kategorilerin toplam kategoriler içerisindeki frekansları tablolaştırılmış ve bu frekanslar ile kategoriler tabloların altında yorumlanmıştır. Tabloların altında örnek katılımcı görüşlerine de yer verilerek araştırmanın güvenirliği sağlanmaya çalışılmıştır. Nitel araştırmalar sonucunda elde edilen veriler evrene genellenemediği için analitik genelleme yaklaşımı benimsenerek araştırma olgusu ile alakalı detaylı bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgular sonucunda, pandemi döneminde yapılan çevrim içi Türkçe derslerinin yazma becerisine ve yazma eğitimine yansımalarının daha çok olumsuz yönde olduğu söylenebilir. Yazma eğitiminin çevrim içi derslerden olumsuz etkilenmesinin sebepleri şu şekilde sıralanabilir; çevrim içi derslere öğrenci katılımının düşük olması, çevrim içi derslerin süre bakımından yetersiz olması, çevrim içi eğitim sürecinde öğrencilerin yazma çalışmalarını sağlıklı bir şekilde kontrol edip onlara yeterli dönüt ve düzeltme verememek, öğrencilerin yazma çalışmaları için hazır bulunuşluk bakımından yeterli seviyede olmamaları ve çevrim içi ortamlar üzerinden yapılan yazma çalışmaları için isteksiz olmaları, çevrim içi derslerde sürekli bağlantı ve ses gibi teknik aksaklıkların yaşanması ve çevrim içi Türkçe derslerinde de merkezi sınavlara yönelik bir eğitim uygulanması nedeniyle yazma eğitimine gereken önemin verilmemesi.

Language, which provides communication and interaction between people, is one of the most important tools that ensure the development and progress of societies. In this respect, Turkish education and teaching is of great importance in educational activities. Turkish teaching consists of the four basic language skills of listening, speaking, reading and writing. Writing which is the products of human beings' ability to tell, occupy an important place in Turkish teaching. Turkish teaching, which is mostly carried out face-to-face in schools, has been carried out online for a certain period of time due to the COVID-19 pandemic. During this period, it is of great importance to determine the reflections of Turkish lessons, which are held through online environments, on writing education. In this respect, the study aims to determine the reflections of Turkish lessons conducted through online environments on writing education. For this purpose, the study was carried out in the phenomenological pattern of qualitative research methods. In the study, the working group was determined by the criterion sampling method, which is one of the purposive sampling methods. Working group; The faculty of education consists of Turkish teachers who are graduates of Turkish teaching undergraduate program, have at least 3 years and maximum 10 years of professional experience, have been teaching actively during the pandemic period, and have conducted most of their lessons online during the pandemic period. A semi-structured interview form consisting of 9 open-ended questions was used as a data collection tool in order to explain the subject of the research in detail and to reveal the information about the phenomenon. One-to-one interviews were conducted with the individuals who made up the study group through this interview form, and these interviews were recorded with a voice recorder. Reminder notes were taken during the interviews to increase the robustness and transparency of the research. The data recorded with the voice recorder were written down in the computer environment and analyzed with descriptive analysis and content analysis methods. The data obtained as a result of the analyzes were divided into classes and categories. In the study, similar categories were brought together and the frequencies of the categories within the total categories were tabulated and these frequencies and categories were interpreted under the tables. The reliability of the research was tried to be ensured by including sample participant opinions under the tables. Since the data obtained as a result of qualitative research could not be generalized to the population, detailed findings related to the research phenomenon were obtained by adopting the analytical generalization approach. As a result of these findings, it can be said that the reflections of online Turkish lessons given during the pandemic period on writing skills and writing education are mostly negative. The reasons why writing education is negatively affected by online courses can be listed as follows; low student participation in online courses, insufficient duration of online lessons, not being able to control the writing work of students in a healthy way and give them sufficient feedback and corrections during the online education process, students are not at a sufficient level in terms of readiness for writing activities and they are reluctant for writing activities done through online environments, technical disruptions such as constant connection and sound in online courses and The lack of emphasis on writing training due to the implementation of a training for central exams in online Turkish lessons.
Reflections of online Turkish lessons during the pandemic period on writing education
Keywords: Eğitim ve Öğretim