SHS İşlemi Sonrası Sinterleme İşleminin İntermetalik Kaplamaya Etkisinin İncelenmesi - Kılıç, Musa; Beken, Mustafa; Ozdemır, Nıyazı (My University, 2019)
Yanma yöntemi kullanılarak Ferritik paslanmaz çelik yüzeyi üzerine Ni3Al intermetalik bileşiği kaplanmıştır. Bukaplama yönteminde kullanılan presleme basıncı(150, 200, 250, 300Mpa) ve yanma işlemi akabinde gerçekleştirilensinterleme sıcaklığının(1100°C) kaplama tabakasına etkisi incelenmiştir. Kaplama tabakasının karakterizasyon işlemleri optikmikroskop, SEM, XRD ve EDX analizleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda kaplama tabakası ile alttabaka arasında gerçekleşen difüzyon ile bağlanmanın iyi olduğu gözlenmiştir. EDS analizleri sonucunda ? Fe,Cr, Ni, Ni3Al,? Fe ve XRD sonuçlarında ise Ni3Al ve Ni ile birlikte Ni3Al4, NiAl, Ni3Cr2, Ni2Al3fazları meydana gelmiştir. Yapılanmikrosertlik analizlerinde ise kaplama tabakasının gözenekli yapısı nedeniyle alt tabakaya göre daha düşük sonuçlar eldeedilmiştir. Sonuç olarak 1100 °C’lik sinterleme sıcaklığında metaller arası fazların tamemen çözündüğü tespit edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya; Malzeme Bilimleri; Seramik