2-(3-fenil-3-metilsiklobütil)-2-hidroksietil metakrilat-stiren kopolimerinin sentezi, karakterizasyonu ve reaktivite oranlarının hesaplanması - Demirelli, Kadir; Coşkun, Mehmet (My University, 1999)
Bu çalışmada, 2-(3-fenil-3-metilsiklobütil)-2-hidroksietil metakrilat (PCHEMA) monomeri, 1-fenil-l-metil-3-epoksietil siklobütan ve metakrilik asit ile piridin katalizörlüğünde ve inhibitor olarak az hidrokinon yanında sentezlendi. PCHEMA ve stiren (St) 60 °C de AIBN başlatıcısı ile 1,4-dioksan çözücü ortamında kopolimerleştirildi. Kopolimerlerin yapısı FT-IR, $^{1}H$ ve $^{13}C$ -NMR teknikleri ile karakterize edildi. Kopolimerlerin çözünürlük parametreleri ve yoğunlukları belirlendi ve birbirleriyle karşılaştırıldı. DSC ile kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları, TGA ile de termal stabiliteleri belirlendi. 2-(3-fenil-3-metilsiklobütil)-2-hidroksietil metakrilat ve stiren kopolimerizasyonundaki reaktivite oranlan hem Kelen-Tüdos ve hem de Fineman-Ross metodlarıyla hesaplandı
Keywords: Kimya; Organik; Polimer Bilimi