Distal üreter taşı ile flebolit ayrımında bilgisayarlı tomografi histogram analizinin yerinin araştırılması - Tural, Ibrahım Cagrı; Yurttutan, Nursel; Baykara, Murat; Kızıldağ, Betül (Ege Üniversitesi, 2021)
Amaç: Çalışmamızın amacı; taş protokollü abdomen bilgisayarlı tomografi (BT)'de, distal üreter taşı ile flebolit ayrımının yapılamadığı durumlarda, ilgi alanı (İA) ile histogram analizi yönteminin bu iki durumu ayırt edebilmekteki yerinin araştırılmasıdır. Gereçler ve yöntem: Tomografilerinde distal üreter taşı bulunan 100 erişkin hasta (>16 yaş) ile pelvik fleboliti bulunan 100 erişkin hasta seçildi. Üreter distal 1/3 kesimde görülen ?3 mm taş ve ?3 mm pelvik fleboliti olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Histogram analizi için İA ölçümü el çizim aracı kullanılarak, sınırları en net seçilebilen kenarlardan en geniş boyutta ölçülerek Hounsfield Unit (HU) değeri elde edildi. İlgi alanı içindeki her bir piksel için ölçülen X-ışını atenüasyon değerlerinin istatistiksel hesaplamaları yapıldı. Bulgular: Toplam 200 hastanın 130'u erkek, 70'i kadındı. Yaş ortalamaları taş grubunda 40,88 ± 17,83 yıl; flebolit grubunda 49,58 ± 16,58 yıldı. Histogram analizinde hesaplanan 13 farklı parametre iki grup arasında karşılaştırıldı. Standart deviyasyon (SD), minimum, maksimum, varyans ve kurtosis değerleri istatistiksel olarak anlamlı (p<0.05) bulundu. Sonuç: Distal üreter taşlarını pelvik flebolitlerden ayırma güçlüğü nedeniyle bu ayrım için çeşitli radyolojik belirteç ve yöntemler kullanılmakta ve geliştirilmektedir. Literatürde histogram analizinin farklı konularda kullanımıyla ilgili çeşitli çalışmalar yer almaktadır. Çalışmamızda histogram analizi ile elde edilen çeşitli parametrelerden SD, minimum, maksimum, varyans ve kurtosis değerlerinin bu ayrıma katkıda bulunabileceği yönünde veriler elde edildi. Histogram analizi distal üreter taşı ile pelvik flebolit ayrımında kullanılabilecek ek incelemeye gerek kalmadan tanıya katkı sağlayabilecek bir metod olabilir.

Purpose: The aim of this study is to investigate the region of interest (ROI) histogram analysis method in differentiating distal ureteral stone and phlebolith on abdominal computed tomography with stone protocol. Materials and Methods: A total of 100 patients with ?3 mm sized seen in 1/3 of the distal ureteral stones and 100 patients with ?3 mm sized pelvic phlebolits were included in the study. For histogram analysis, the ROI measurement was conducted at the largest dimension with the most clearly selectable edges using the hand-drawing tool. Results: The 13 different parameters calculated by histogram analysis were compared between the two groups. Standard deviation (SD), minimum, maximum, variance and kurtosis were statistically significant (p<0.05) between groups. Conclusions: Histogram analysis can be used to differentiate between distal ureteral stone and pelvic phlebolits and may contribute to the diagnosis without additional examination. Key Words: Distal ureteral stone, phlebolits, computed tomography, histogram analysis
Investigatıon of the ct histogram analysis ın distinction of distal ureteral stone and pelvic phlebolith
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi