Normal ve Kronik Hastalıklı Orta Kulak İmgelerinin Evrişimsel Sinir Ağları Yöntemiyle Tespit Edilmesi - Başaran, Erdal; Cömert, Zafer; Sengur, Abdulkadir; Budak, Ümit; Celık, Yuksel; Toğaçar, Mesut (My University, 2020)
Orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikmesi olarak bilinmektedir. Orta kulak iltihabının uzun süreli tedaviye yanıt vermemesi ve kulak zarının delinmesi ile karakterize olan kronik orta kulak iltihabı işitme kaybına bile sebep olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu çalışmada gerekli etik kurulu izni alındıktan sonra Özel Van Akdamar Hastanesinde gönüllü hastalardan otoskop cihazı ile elde edilen 598 adet normal orta kulak görüntüsü ve kronik hastalıklı orta kulak görüntüleri ile sınıflandırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda yapay zekâ kapsamında değerlendirilen algoritmalar hemen her alanda kullanılmaktadır. Sağlık alanında da tanı ve karar destek sistemleri geliştirilerek başarılı çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada yapay zekâ algoritmalarından olan ve özellikle biyomedikal görüntü sınıflandırma çalışmalarında da iyi sonuçlar elde edilen evrişimsel sinir ağı mimarilerinden olan AlexNet, VGG16, VGG19, GoogleNet, ResNet18, ResNet50, ResNet101 modelleri kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucu VGG19 mimarisi ile %97.2067 başarı oranı elde edilmiştir. Evrişimsel sinir ağları yöntemi normal ve kronik orta kulak görüntülerini ayırt etmede başarılı bir yöntemdir.
Keywords: Kronik orta kulak iltihabı; Evrişimsel sinir ağları; Sinyal işleme