Bakır oranı ve ısıl işlemin yüksek kromlu dökme demirlerin aşınma davranışına etkilerinin incelenmesi - İzciler, Mahmut; Çelik, Hasan (My University, 1998)
Bu araştırmada, çimento klinker öğütme değirmenlerinde öğütücü bilya olarak kullanılan % 17 Cr içerikli dökme demir numuneler kullanılmıştır. Numunelerin % Cu oranları değiştirilmek suretiyle farklı alaşımlar elde edilmiştir. Referans numune olarak yüksek kromlu öğütme bilyası esas alınmıştır. Numunelere iki farklı sıcaklıkta (865-880 ve 975-990 °C) çözündürme ısıl işlemi uygulanmış, havada ve fanla soğutulmuşlardır. Numunelerin abrasiv aşınma davranışları, pim disk cihazında 80 numara SiC ve A12O3 aşındırıcılar kullanılarak belirlenmiştir. Aşınma kaybı ölçümleri 10\"4 hassasiyetli bir tartım cihazı ile yapılmıştır. Numunelerin mikroyapıları taramalı elektron ve optik mikroskobu ve noktasal analiz cihazı (EDS) ile incelenmiştir. Yapıdaki karbürler, X-ışınları difraktometre analizi ile belirlenmiştir. % 0.79 Bakır içeren fanla soğutulan numune en iyi aşınma direnci göstermişi.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği