AKNE VULGARİSLİ HASTALARDA SERUM PREPTİN VE AMİLİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜROK, NEŞE GÖÇER (Fırat Üniveristesi, 2013)
Akne vulgaris, sık rastlanan, pilosebase üniteyi tutan, multifaktöriyel etyolojiye sahip bir hastalıktır. Son zamanlarda yapılan birçok çalışma akne patogenezinde insülinin ve insülin direncinin de rol oynayabildiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada insülin salınımı ile doğrudan ilişkili olan ve pankreasın beta hücrelerinden salınan preptin ve amilinin akne vulgarisin patogenezindeki rolleri araştırıldı. Çalışmaya vücut kitle indeksi benzer 40 akne vulgarisli olgu ile 40 sağlıklı olgu kontrol grubu olarak dahil edildi. Katılımcılar kendi aralarında 14-20 yaş (n=20) ve 21-30 yaş (n=20) hasta grubu ve 14-20 yaş (n=20) ve 21-30 yaş (n=20) kontrol grubu olmak üzere eşit sayıda dört gruba ayrıldı. Katılımcılardan alınan kan örneklerinden serum preptin ve amilin ile açlık kan şekeri, trigliserid, total kolesterol, LDL, VLDL, HDL, C-peptid, insülin ve HbA1c düzeylerine bakıldı. HOMA-IR değerleri hesaplandı. Hasta grubunun serum preptin ve amilin düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte yükseklik saptandı (p>0.05). Hastalık şiddeti ile amilin değerleri arasında pozitif yönde korelasyon saptandı. Hasta grubunda glukoz düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p<0.001). Hasta grubunda serum insülin, C-peptid düzeyi ve HOMA-IR indeksi kontrol grubuna göre yüksekti ancak bu yükseklik istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Akne vulgaris hastaları kendi içinde karşılaştıldığında 14-20 yaş grubunda serum preptin ve amilin seviyeleri 21-30 yaş grubuna göre yüksek saptandı ancak aradaki farklılık istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). 14-20 yaş grubunda HOMA-IR indeksi 21-30 yaş grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0.046). Sonuç olarak akne vulgarisli hastalarda artan preptin ve amilin miktarlarının hastalığın etyopatogeneziyle ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz. Akne vulgariste preptin düzeyleri artmış olmasına rağmen, bu hastalığın etyopatogenezinde amilinin daha önemli olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü hastalığın şiddeti arttıkça preptine oranla amilin daha fazla artmaktadır. Yükselen bu iki peptidin normal düzeye düşürülmesinin hastalığın tedavisinde yardımcı bir yöntem olabileceğini de düşünmekteyiz.

Acne vulgaris is a frequent illness. It involves pilosebaceous unit and has a multifactorial etiology. Recent studies have revealed that insuline and insuline resistance have a role on the pathogenesis of acne. In the present study, it was examined the role of preptin and amylin which are directly associated with insuline secretion and released by pancreatic beta cells, on the pathogenesis of acne vulgaris. The study was composed of forty patients with acne vulgaris and body mass index-matched forty healthy controls. The participants were divided into four categories as, 14-20 aged patients(n=20), 21-30 aged patients (n=20), and 14-20 aged controls (n=20) and 21-30 aged controls (n=20). Serum preptin, amylin, fasting glucose, triglyceride, total cholesterol, LDL, VLDL, HDL, C-peptid, insüline and HbA1c levels of the participants were measured. HOMA-IR values were calculated. Serum preptin and amylin values of the patients were statistically significantly higher than those of healthy subjects (p>0.05). A positive correlation was determined between illness severity and amylin levels. The mean glucose level of the patients were also higher than that of healthy controls(p<0.001). Serum insuline, C-peptid and HOMA-IR index values were increased in the patient group compared to healthy subject although those differences did not reach a statistically significance (p>0.05).Within group comparisons of the patients with acne vulgaris, 14-20 aged group had higher serum preptin and amylin levels than those of 21-30 aged group, without any statistical significance (p>0.05). In addition, 14-20 yaş grubunda HOMA-IR index of 14-20 aged group was statistically significantly higher than that of 21-30 aged group (p=0.046). Consequently, we suggest that increased preptin and amylin may be associated with etiopathogenesis of acne vulgaris. As much preptin levels seem to be increased, we think that amylin may be more important in the etiopathogenesis of acne vulgaris because of the fact that there was a positive correlation between illness severity and amylin levels rather than preptin values. We consider that normalization of increased levels of the se two peptides may be useful in the treatment of acne vulgaris.
The investigation of serum preptin and amylin levels in patients with acne vulgaris
Keywords: Dermatoloji