Prediction of albumen weight, yolk weight, and shell weight as egg weight in japanese quail eggs - Seker, Ibrahim (My University, 2004)
Bu araştırma, bıldırcın yumurtalarında ak ağırlığı, sarı ağırlığı ve kabuk ağırlığının belirlenmesinde yumurta ağırlığının bir tahminci olarak kullanılabilme imkanının tespiti ve yumurta ağırlığı ile ak, sarı ve kabuk ağırlıkları arasındaki ilişkiyi açıklamak için en uygun modellerin tespiti amacıyla yapılmıştır. Ard arda üç gün süreyle toplanmış, toplam 175 bıldırcın yumurtası bu araştırmada kullanılmıştır. Yumurtalar 20 haftalık yaştaki 72 bıldırcından elde edilmiştir. Araştırmada yumurta ağırlığı ile ak (0.94), sarı (0.77) ve kabuk (0.61) ağırlıkları arasında tespit edilen fenotipik korelasyonlar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Araştırmada elde edilen determinasyon katsayıları (R2) yumurta ağırlığı ve ak ağırlığı arasındaki ilişkiyi açıklamak için sırasıyla quadratic, logistic ve exponential modellerin daha uygun olduğunu göstermiştir. Yumurta ağırlığı ve yumurta sarı ağırlığı arasındaki ilişkiyi açıklamak için en uygun modeller ise sırasıyla quadratic, linear, logistic ve exponential modeller olmuştur. Yumurta ağırlığı ile kabuk ağırlığı arasındaki ilişki ise sırasıyla quadratic, linear, logistic ve exponential modeller tarafından en doğru şekilde açıklanmıştır. Sonuç olarak, bıldırcın yumurtalarında uygun bir model kullanarak ak ve san ağırlıklarının belirlenmesinde yumurta ağırlığının bir tahmin edici olarak kullanılmasının mümkün olduğu ancak bu durumun kabuk ağırlığı için yeterince güvenli olamayacağı saptanmıştır.
Keywords: Öngörü; yumurta kalitesi; Japon bıldırcını; matematiksel modeller; yumurta ağırlığı; fenotipik korelasyon; kümes hayvanları; yumurta sarısı; yumurta kabuğu; yumurta albumini