KOÇLARDA SPERMATOLOJİK ÖZELLİKLER VE SPERMANIN SAKLANABİLİRLİĞİ ÜZERİNE L-ARJİNİN'İN ETKİSİ - KAYA, ŞEYMA ÖZER (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışma, L-arjinin'in koçlarda bazı üreme parametreleri ve spermanın saklanabilirliği üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın 1. aşamasında 7 hafta boyunca gün aşırı 5 mg/kg dozunda L-arjinin enjeksiyonlarını müteakip koçların ereksiyon süreleri, spermatolojik özellikleri ve seminal plazma arginaz aktiviteleri incelendi. Çalışmanın 2. aşamasında ise sperma örneklerine 0,1, 0,5, 1, 5 ve 10 mM dozlarında in vitro L-arjinin ilave edildikten sonra örnekler kısa ve uzun süreli saklama işlemlerine tabi tutuldu. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, L-arjinin'in i.m. enjeksiyonları ereksiyon süresi (3. haftadan sonra p<0,01) ve anormal spermatozoon oranında (sadece 2. haftada p<0,01) önemli azalmalara yol açarken, kitle hareketi (p<0,01), motilite (p<0,05, p<0,01), yoğunluk (3, 5, 6. haftalarda p<0,01) ve membran bütünlüğünde ise (3. haftadan sonra p<0,05, p<0,01) önemli artışlar sağladı. +4 oC'de kısa süreli saklanan örnekler değerlendirildiğinde, 10 mM L-arjinin ilavesinin sperma örneklerinin motilitesini 12. saatten sonra, membran bütünlüğünü de 48. saatten sonra azalttığı (p<0,05), ancak 0,5 mM L-arjinin ilavesinin 24 ve 96. saatlerdeki arginaz aktivitesini arttırdığı, 10 mM'lık ilavesinin ise 24, 72 ve 96. saatlerde azalttığı gözlendi. Dondurulup çözdürülen spermanın motilitesi 0,5 mM L-arjinin ilave edilen grupta kontrol grubuna göre yüksek, 10 mM grubunda düşük olarak tespit edilirken, membran bütünlüğü ise 0,5 mM grubunda yüksek bulundu (p<0,01). Seminal plazma arginaz aktivitesi yönünden 10 mM L-arjinin ilave edilmiş sperma örneklerinde önemli bir azalma (p<0,01) gözlendi. Sonuç olarak, i.m. L-arjinin uygulamaları koçların ereksiyon süresini kısaltmakta ve spermanın kalite parametrelerinde artış sağlamaktadır. Spermaya in vitro katılan L-arjinin'in 10 mM'lık dozunun gerek kısa süreli gerekse uzun süreli saklama esnasında spermanın kalitesine zarar verdiği, ancak 0,5 mM'lık doz ilavesinin ise saklama esnasında spermaya faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.

This study was conducted to determine the effect of L-arginine on some reproductive parameters and semen storability in rams. In the experiment 1, erection time, spermatological characteristics and seminal plasma arginase activities of rams were examined after injection of L-arginine at 5 mg / kg dose every other day for 7 weeks. In the experiment 2, the semen samples were subjected to short and long term storage process after in vitro addition of L-arginine at the doses of 0.1, 0.5, 1, 5 and 10 mM to samples. When compared with the control group, i.m. L-arginine injections provided significant reductions in erection time (after the 3rd week, p<0.01) and abnormal spermatozoon rate (only at the 2nd week, p<0.01), but significant increments in mass activity (p<0.01), motility (p<0.05, p<0.01), concentration (at 3rd, 5th, 6th weeks, p<0.01) and membrane integrity (after the 3rd week, p<0.05, p<0.01). When the samples stored in short term at + 4 °C were evaluated, it was observed that the addition of 10 mM L-arginine to semen samples decreased the motility after the 12nd h and membrane integrity after the 48th h (p<0.05), but the addition of 0.5 mM L-arginine increased the arginase activity at the 24th and 96th h and its 10 mM addition decreased this activity at the 24th, 72th and 96th h. The motility of frozen - thawed semen was determined to be high in group added with 0.5 mM L-arginine and to be low in 10 mM group while the membrane integrity was found significantly high in the 0.5 mM group (p<0.01). A significant reduction was observed in semen samples supplemented with 10 mM L-arginine in terms of arginase activity (p<0.01). In conclusion, i.m. application of L-arginine provides a shortening in the erection time and an increment in semen quality parameters of rams. It was concluded that the in vitro addition of 10 mM L-arginine to semen damages spermatozoon quality during both short- and long-term storage, but the addition of 0.5 mM dose to semen would be useful during storage.
Effect of l-arginine on spermatological characteristics and semen storability in rams
Keywords: Veteriner Hekimliği