AR-GE MERKEZLERİNİN YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONU - ACAR, GÜLŞEN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Ar-Ge Merkezlerinde geçmişten günümüze kadar süregelen Ar-Ge çalışmaları geleceği şekillendirmek için önemi bir çalışma alanı olarak devam etmektedir. İnsanların, hayvanların ve doğanın ihtiyaçlarını karşılamak için insanların arayışları bitmeyecektir. Araştırmalarla yeni buluşlar için çabalanmakta, var olanların ise daha etkin ve daha verimli hale getirilmesine yönelik nasıl olabileceği araştırılmaktadır. Ar- Ge Merkezlerinde yeni bir şeyler ortaya çıkarılması için daha sistemli bir yol izlemesine yönelik stratejiler belirlenmektedir. Böylece geleceğe fayda sağlayacak fikirlerin hayata geçirmesinde, bulguların uygulamaya dönüştürülmesinde ve yeni teknolojilerin üretilmesinde, yeni ürünlerin üretilmesinde, var olanın iyileştirilmesinde verimlilik ve etkinliği arttırıcı stratejiler belirlenmektedir. Bu çalışmada Ar-Ge Merkezlerinin Yönetim ve Organizasyonu ele alınmakta ve faaliyetlerinin geliştirilmesi için yönetim ve organizasyon stratejileri ortaya konulmaktadır. Gerek bireyler ve gerekse kurumsal yapıdaki Ar-Ge Merkezleri için Yönetim ve Organizasyon dünya kurulduğundan beri en önemli konulardan biri olmuştur. Kişinin kendini yönetmesi, ilişkilerini, işini ve çevresini yönetmesi kadar ülke ve dünyanın yönetim sisteminde yer almasında yürütülen Ar-Ge faaliyetleri etkili olmaktadır. Bu nedenle yönetim sistemi zaman çarkında sürekli değişim halinde olmaktadır. Yönetimdeki amaç, insanların adil şekilde dünyadaki nimetlerden payını almasıdır. Ancak bu konu Ar-Ge ile yeni ürünler ortaya konulmadığında zorlaşmaktadır. Ar-Ge faaliyetlerindeki amaç, sürdürülebilir bir yaşam için iyiliklerin ve güzelliklerin araştırılması, yaşanılan dünyaya, topluma değer katılmasıdır. Ar-Ge yönetiminin esası ise Yunus'un "İlim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmesen ya nice okumaktır" sözünde gizlidir. Yani, önce insan kendini bilecek, kendine değer katacak, geliştirecek ve gelişimin beraberinde getirdiği bilgileri faydalı şekilde bireylere, topluma aktaracak. Çalışmada Ar-Ge Merkezlerinin yönetim ve organizasyonu için stratejiler olarak; mevzuat, eğitim ve örgütlenme üçlüsü ön plana çıkmıştır. Bunlardan eğitim faaliyetleri talim-terbiye ile başlamıştır. İnsanlara iyiyi, doğruyu ve güzeli öğretmek için başlayan eğitim zamanla kanun ve kontrol şeklindeki düzenlemelerle toplam kalite yönetimi aşamasına taşınarak devam etmiştir. Eğitimin yetersiz kaldığı kısımlarda Mevzuat ön plana çıkmış ve örgütlenme ise sistem yönetimi açısından önemli olmuştur. Böylece Ar-Ge Merkezlerinin yönetim ve organizasyonu için strateji olarak; mevzuat, eğitim ve örgütlenme üçlüsünü kapsayacak şekilde işletmecilik fonksiyonları (insan kaynakları, pazarlama, stratejik plan, muhasebe, finansman, üretim ve örgütlenme) için ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir yenilikçi girişimcilik ekosistemi oluşturulması önerilmiştir. Böylece, Ar-Ge ve İnovasyon sürecinin kültür, kültürel çeşitlilik, bilgi, bilim, teknoloji, yenilik ve yenilikle kalkınma şeklinde verimliliğinin artacağı öngörülmüştür.

R&D studies in R&D centers from the past to the present continue to be an important field of study to shape the future. The humans' search continues to meet the needs of humans, animals and nature. Efforts are made for new inventions with researches, and how to make existing ones more effective and efficient is investigated. Strategies are determined in the R&D Centers to follow a more systematic path in order to reveal something new. Thus, strategies that increase efficiency and effectiveness are determined in realizing ideas that will benefit the future, transforming findings into practice, producing new technologies, producing new products, and improving existing ones. In this study, the Management and Organization of R&D Centers is discussed and strategies are tried to be put forward for its development. Management and Organization has been one of the most important issues since the world was founded. The management system of the country and the world governs as much as the person's self-management, relationships, business and environment. The management system is constantly changing in the wheel of time. The purpose of government is that people get their fair share of the world's blessings. The purpose of managing is to search for goodness and beauty for the brotherhood of people and to add value to the world and society. The essence of the administration is hidden in Yunus's words "Knowledge should mean a full grasp of knowledge. Knowledge means to know yourself, heart and soul. If you have failed to understand yourself, then all of your reading has missed its call.". That is, first of all, people will know themselves, add value to themselves, develop and transfer the information brought by development to individuals and society in a beneficial way. When considered within the system, when it comes to management and organization, the trio of legislation, education and organization comes to the fore. Educational activities of these started with training. The education, which started to teach people the good, the truth and the beautiful, continued by moving to the stage of total quality management with regulations in the form of laws and control over time. In the 21st century, the process of creating a sustainable innovative entrepreneurship ecosystem of education
Management and organization of research and development centers
Keywords: İşletme; Ekonomi