Farklı delik açılarına sahip çekme numunelerinde gerilme analizi - Solmaz, M. Yavuz; Yıldırım, Şükrü; Turgut, Aydın Turgut (My University, 2004)
Bu çalışmada AISI 304 paslanmaz çelik malzemesinden hazırlanan çekme numunelerinin ANSYS paket programı kullanılarak gerilme analizleri yapılmıştır. Çalışmada, deliksiz ve içerisinde farklı açılarda (O, 15, 30 45, 60°) delik bulunan çekme numuneleri modellenmiş ve ayrıca çekme numuneleri çekme deneyine tabii tutulmuştur. Daha sonra sonuçlar birbiriyle karşılaştirılmıştır. Deney sonuçlarına göre delik açısı arttıkça, çekme gerilmesi değerlerinin de arttığı gözlenmiştir. Bununla beraber yapılan sonlu elemanlar analizi ile delik açısı arttıkça numunede meydana gelen maksimum gerilmenin azaldığı tespit edilmiştir.
Keywords: Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İmalat Mühendisliği; Metalürji Mühendisliği