Farklı oranlarda C sınıfı uçucu kül içeren kendiliğinden sıkışan betonun dayanım özellikleri - Türk, Kazım; Karataş, Mehmet; Ulucan, Zülfü Çınar (My University, 2006)
Bu çalışmada, çimento yerine kullanılan F sınıfı uçucu kül (UK) miktarının kendiliğinden sıkışan betonun (KSB) özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Çimento yerine kullanılan farklı oranlarda F sınıfı uçucu kül miktarına (%25, 30, 35 ve 40) sahip KSB karışımları (sırasıyla KSB–I, KSB–II, KSB–III ve KSB–IV) için çökme-yayılma, $t_{500}$, L-kutusu ve V-hunisi işlenebilirlik deneyleri gerçekleştirilmiştir. Deneylerde, karışıma giren agregalardan doğal kum ve çakıl oranları ile özel süper akışkanlaştırıcı (Viscocrete 3075) miktarı sabit, çimento yerine kullanılan uçucu kül oranları değiştirilmiştir. Karışımlar için optimum işlenebilirlik, su/(çimento+uçucu kül) oranı değiştirilerek sağlanmıştır. Üretilen numuneler kalıptan alındıktan sonra 3, 7, 14 ve 28 gün süreyle 20°C suda kür edilmiştir. Numuneler üzerinde, ultrases geçiş süresi, basınç ve yarmada çekme mukavemeti deneyleri yapılmıştır. Deney sonuçlarının analizinden, karışımda çimento yerine kullanılan uçucu kül miktarının KSB’un dayanım özellikleri üzerine etkisinin olduğu belirlenmiştir. Sonuçta, uçucu külün maliyet ve hidratasyona olumlu etkisi gibi avantajları da dikkate alındığında, kendiliğinden sıkışan beton karışımlarında çimento yerine %30 ve/veya %40 oranlarında uçucu kül kullanılmasının, dayanım özellikleri bakımından daha iyi olacağı görülmüştür.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi