AVRUPA'YA İŞÇİ GÖÇÜ SONRASI GERİDE KALAN KADINLARIN SORUNLARI: ELAZIĞ YAZIKONAK ÖRNEĞİ - TURAN, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
İnsanlar; geçmişten bu güne süre gelen zaman içerisinde, bir yerden başka bir yere siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel sebeplere bağlı olarak, zorla ya da gönüllü olarak göç etmişlerdir. II. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve bütün Avrupa'da sanayi sektöründe makineleşmeden yararlanmalarına rağmen büyük bir işçi ihtiyacı oluşmuştur. Türkiye ekonomisinin de sıkıntılı bir sürecine denk gelen bu dönem, Almanya'dan gelen işçi talebi fırsat olarak görülmüştür. 30 Ekim 1961'de Almanya ile işçi gönderilmesine dair bir protokol imzalanmıştır. Bu durum toplu işgücü göçünü beraberinde getirmiş ve ileriki süreçte de bu göçün devam etmesini sağlamıştır. İlk süreçlerde bu göçe katılan kişilerin çoğu erkekler olmaktaydı. 1963 yılına kadar Almanya'ya giden işçilerin ancak yüzde onunu kadınlar oluşturmaktaydı. Bu durum kadınların göç sürecinde aktif olarak değil göçün gerisinde kalmalarına sebep olmuştur. Bu nedenle bu çalışma işçi göçü sonrası geride kalan kadınların sorunlarını analiz etmeyi amaçlamıştır.

People have migrated from one place to another, forcibly or voluntarily, due to political, social, economic and cultural reasons, throughout the history. During World War II, despite the benefits of mechanization in the industrial sector in Germany and all of Europe, there was a great need for workers. This period, which coincided with a difficult period in the Turkish economy, was seen as an opportunity for workers demanded by Germany. On October 30, 1961, a protocol was signed with Germany to send workers. This situation brought about mass labor migration and ensured that this migration would continue in the following period. In the early stages, most of the people who participated in this migration were men. Until 1963, only ten percent of the workers who went to Germany were women. This situation caused women to lag behind the migration rather than be active in the migration process. Therefore, this study aimed to analyze the problems of women who were left behind after labor migration.
Problems of women left behind after labor migration to europe; Elazig Yazikonak example
Keywords: Sosyoloji