EL-FIRAKU'L-KELÂMIYYE VE ESERUHÂ FI'T-TATARRUF - MOHAMMED, YOUSIF ABDULLAH MOHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu araştırma kelami fırkaları ve onların radikalizm üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Giriş bölümünde üç ana başlık altında fırka kavramı ve kelam ilminin lugavi mahiyeti incelenmiştir. Ayrıca bunlarla irtibatlı olarak baskı ve şiddet kavramlarının tanımlarına yer verilmiştir. Birinci bölümde yine üç ana başlık altında kelam ilminin doğuşu ve bu ilmin doğuşuna etki eden dahili ve harici etkenlerden bahsedilmiş, dahili etkenler ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde radikalizmin çeşitleri ve sebepleri incelenmiştir. İtikadi ve ameli radikalizm türlerinin yanı sıra aşırılık ve radikalizmin sebeplerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde kelami fırkalar ve bunların radikalizm üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Ayrıca haricilik mezhebi ile bu mezhebin ortaya çıkışından bahsedilmiş ve hariciliğin bazı radikal görüşleri üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra Şiilik mezhebi ile bu mezhebin bazı radikal görüşlerinden ana hatlarıyla bahsedilmiştir. Yine mutezile mezhebi ile bu mezhebin (Allah'ın) sıfatları ve isimleri hakkındaki radikal görüşleri ele alınmıştır. Bu bölümde son olarak Ehl-i sünnet ile ehl-i sünnetin bazı radikal fikirlerine temas edilmiştir. Son bölümde bazı çözüm yolları ve Kur'ân-ı Kerim ve sahih olan sünnete dönüşü içeren öneriler ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ulaşılan neticeler zikredilmiştir.

This study deals with the difference of terms and synonym influences on extremism. The study includes an introduction and 3 chapters. The first chapter has 3 sections, which presents the speech science and the history of this science. It analysis the internal and the external factors. Types of extremisms and its factors have been analyzed. There any types of extremism, practical behavioral extremism, and the causes of extremism and extremism concepts. The third sections showed that; many linguistic scholars and researchers have studied the ideological impacts of the speech science on interpretations and understanding Quran and Sunnah. The Khawarij concepts and approaches have been presented and analyzed, the band Khawarij and the emergence of Kharijites and talked about some of the Kharijis extremism, and talked about the Shiites and some Shiite extremism in general, and talked about the Mu'tazil and the emergence of some extremism Mu'tazil in names and attributes, and spoke about the Sunnah concepts. It shows many proposals and suggestions, which consists of reference to the Koran and the correct Sunnah. Many important recommendations have been presented to avoid extremisms. The suggestions and the proposals based on the Quran verses and the Correct Sunnah. Final the result and the recommendations have been presented.
Kelami firkalar ve radiklaizm üzerindeki etkileri
Keywords: Din