HARPUT (ELAZIĞ)'IN KUZEYİNDEKİ ELAZIĞ MAGMATİTLERİ İLE İLİŞKİLİ CU-PB-ZN CEVHERLEŞMELERİNDE SIVI KAPANIM ÇALIŞMALARI - KİŞMAN, SUMRU (Fırat Üniveristesi, 2007)
Kızıldağ-Köprücük Cu-Pb-Zn cevherleşmeleri Türkiye'nin doğusunda Harput'un kuzeyinde yer almaktadır. Bu tez cevherleşmelerle ilişkili kuvars damarlarındaki kuvarslarda sıvı kapanım incelemelerini içermektedir. Birincil ve ikincil sıvı kapanımlarda farklı tuzluluk ve homojenleşme sıcaklık değerleri saptanmıştır. Birincil sıvı kapanımlarda homojenleşme sıcaklığı 258-700 °C ve tuzluluk değerleri ise 33-45,21 % NaCl eşdeğeridir. İkincil sıvı kapanımlarda homojenleşme sıcaklığı 199-214 °C ve tuzluluk değerleri 5-15 % NaCl eşdeğeridir. Sonuç olarak, hidrotermal sistem içerisinde granitik kayaçlarda farklı zamanlarda iki farklı fizikokimyasal özellikte sıvı dolaşımı vardır: erken evreyi, yüksek tuzluluk ve sıcaklığa sahip hidrotermal çözeltiler, geç evreyi ise, düşük sıcaklık ve tuzluluk değerlerine sahip çözeltiler oluşturmaktadır. Başlangıçta cevherleşmeler, yüksek tuzluluğa sahip hidrotermal çözeltiler tarafından kuvars ve serizitik yan kayaçlar içerisinde (fillik zon) oluşurken; daha sonra meteorik suların hidrotermal çözeltileri seyreltmesi ile yan kayaçlarda kaolinleşme oluşmaktadır. Key Words: alterasyon, Cu, Pb, Zn, Homojenleşme sıcaklığı, tuzluluk, Kızıldağ, Turkiye

Kızıldağ-Köprücük Cu-Pb-Zn mineralizations are located in the north of Harput (Elazığ) in Eastern Turkey. This thesis includes fluid inclusion studies in quartzs of quartz veinlets associated with the mineralizations. Different salinity and homogenization temperature values were determined in the primary and the secondary fluid inclusions. The primary fluid inclusions have homogenization temperatures between 258 and 700 °C, and salinities between 33 and 45.21 equiv. wt % NaCl. The secondary fluid inclusions homogenization temperatures are between 199 and 214 °C, and salinity values are between 5 and 15 equiv. wt % NaCl. As a result it is concluded that; two physcio-chemically distinct fluids circulated at different times in granitic rocks as the hydrothermal system evolved: an early hypersaline and hot brine and later more dilute fluids. Initial ore mineralizations, quartz formations and sericitic wall rock alterations (pyllic zone) were produced by early hypersaline hydrothermal solutions and meteoric water diluted hydrothermal solutions formed kaolinitic wall rock alteration and secondary inclusions. Key Words: Alteration, Cu, Pb, Zn, Homogenization temperature, salinity, Kızıldağ, Turkey
Fluid inclusion studies in the Cu-Pb-Zn mineralizations associated with Elazığ magmatits in the north of Harput (Elazığ)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği