İLKÖĞRETİM 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİNDE KAVRAM YANILGILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - ARSLAN, SEYFETTİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmanın amacı, İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi'nde kavram yanılgılarına ilişkin öğretmen görüşlerini tespit etmektir.Bu çalışmada sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik olarak hazırlanan ölçekle ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi'nde kavram yanılgılarına ilişkin öğretmen görüşlerini tespit etmek amacıyla 36 sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Hazırlanan sorularla ilköğretim 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi'nde öğrencilerin yaşadığı kavram yanılgılarına ilişkin öğretmen görüşleri arasında;?Cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık olup olmadığı,?Kıdem değişkenine göre anlamlı farklılık olup olmadığı,?Okulun bulunduğu mahalle değişkenine göre anlamlı farklılık olup olmadığı,?Mezun olduğu bölüm değişkenine göre anlamlı farklılık olup olmadığı tespit etmeyi amaçlanmıştır.Anketin kapsam geçerliliği için uzman görüşleri alınmış. Güvenirliliği için faktör analizi yapılmıştır. Diğer yandan anketin güvenirlilik çalışmasında SSPS 17 paket Programından faydalanılmış ve cronbahch alfa değeri ?:0,89 bulunmuştur. Ayrıca Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde bağımsız gruplar t testi ve ilişkisiz gruplar için Anova testinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersi'nde kavram yanılgılarına ilişkin öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca öğretmenlerin, öğrenci özelliklerinin, öğretmen özelliklerinin, eğitim-öğretim ortamının, eğitim durumlarının, sosyo-ekonomik çevrenin ve ders planı faktörlerin öğrencilerde oluşan kavram yanılgılarında etkili olduğu yönünde görüş bildirdikleri görülmüştür

The overall objective of this study is to determine the social studies course teachers? views related to the misconception of 8th grade primary school students in the History of Turkish Republic Revolution and Kemalism Course.In this study, a survey consisting of 36 questions was prepared to determine the social studies course teachers? views related to the misconception of8th grade primary school students in the History of Turkish Republic Revolution and Kemalism Course. With the prepared questions the followings were aimed to determine among the views of the social studies course teachers related to the misconception of 8th grade primary school students in the History of Turkish Republic Revolution and Kemalism Course;?Whether there is a meaningful difference according to the gender variance,?Whether there is a meaningful difference according to the seniority variance,?Whether there is a meaningful difference according to the neighborhood variance which the school located in,?Whether there is a meaningful difference according to the graduated department variance.For the content validity of the survey, experts? opinions were collected. Additionally, in the validity study of the survey, SSPS 17 Packet Program was made use of and cronbahch alfa rate was found as ?:0,89. T test, for independent groups and Anova test for unrelated groups were also made use of in statistically evaluation process of the data.According to the findings obtained as a result of the research, a meaningful difference wasn?t determined among the views of the social studies course teachers related to the misconception of 8th grade primary school students the History of Turkish Republic Revolution and Kemalism Course. It was also found that teachers are of the opinion that student?s characteristics, teacher?s characteristics, features of the teaching and learning context, education conditions, socio-economical environment and lesson plan are effective.
Teachers? views related to the 8th grade primary school students? missconception in the History of Turkey Republıc Revolution and Kemalism course
Keywords: Eğitim ve Öğretim