Bilgisayar Destekli Sperma Analiz (CASA) Sistemiyle Yapılan İncelemelerde Spermatozoonların Motilitesini ve Kinematik Değerlerini Etkileyen Faktörler - Sonmez, Mustafa; Fırat, Fatma (My University, 2022)
Spermatozoon motilitesi, spermatozoonların döllenme yeteneği ile ili?kili en önemli özelliklerden \rbirisi olup canlılıklarının ve yapısal bütünlüğünün bir ifadesidir. Bilgisayar Destekli Sperma Analiz \r(CASA) sistemleri, farklı türlerde spermatozoon motilitesinin ve kinematik özelliklerin belirlenmesi \riçin yaygın olarak kullanılmaktadır. CASA sistemleri, bu parametreleri değerlendirmek için daha \robjektif bir yol sağlasa da, bu ölçümleri önemli sayıda faktör etkileyebilir. Bu faktörler belli ba?lıklar \raltında sınıflandırılabilir. Bunlar arasında; (1) farklı CASA sistemlerinin varlığı, (2) slayt tipi gibi \rkullanılan ekipmanlardaki farklılıklar, (3) sperma sulandırıcısı seçimi ve seyreltme oranındaki \rfarklılıklar, (4) ortamın sıcaklığı ve muayene sırasında inkübasyon süresi, (5) muayene sırasında \rgörüntüleme alanlarının seçimi ve sayısı gibi bireysel değerlendirme farklılıkları, (6) sistem \rayarlarında kare hızı gibi farklı seçeneklerin olması sayılabilir. Bu farklılıkların etkisini azaltmak için, \rCASA analizlerinden önce sperma örneklerinin hazırlanmasında belirli prosedürler olu?turulmalıdır. \rAyrıca elde edilen değerlerin kullanımı ve güvenilirliği için kullanılan sistemik ayarların standardize \redilmesi gerekmektedir. Bunlara ilaveten, muayeneler sırasındaki ortam ko?ulları, kullanılan \rekipmanların özellikleri ve sistemin tercih edilen ayarları sonuç raporunda detaylı olarak \rsunulmalıdır. Öte yandan, spermatozoanın motilite yeteneği ve kinematik parametrelerinin daha \retkin değerlendirilmesi ve fertilizasyon ile ili?kisinin ortaya konması için daha fazla ara?tırmaya \rihtiyaç olduğu görülmektedir.\r
Keywords: Mikroskopi; Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel