METALLERİN ELEKTROLİTİK BOYAMA TEKNİĞİ İLE KAPLANMASI - KAPLAN, ALPASLAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Metal ve alaşımlarının günlük ha>attaki kullanımı gelişen teknoloji ile beraber her geçen gün artmaktadır. Kullanılan bu alet, cihaz ve eşyaların korozyonu ve korozyona karşı korunması kullanılması kadar önemlidir. Bu çalışmada demir ve bakır üzerine bilenen daldırma usulü ile elektrokimyasal kaplama tekniği yerine, elektrokimyasal bir fırça kullanarak dekoratif ve korozyonu önleme amaçlı olmak üzere gümüş ve altın kaplanması gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla Bakır, Çinko, Gümüş ve Altın' in çözeltileri hazırlanmış önce daldırma yöntemi ile demir ve bakır üzerine kaplama yapılıp en uygun şartlar belirlenmiştir. Belirlenen bu şartlar dikkate alınarak elektrokimyasal boyama tekniği ile kaplama yapılmıştır. En iyi kaplamanın ayrışma gerilimine yakın gerilimlerde olduğu görülmüştür. Bu potansiyelin % 10 altında ve üstündeki gerilimlerde uygun kalitede bir kaplama elde edilememiştir. Elektrolitik boyama tekniği ile kaplamada malzeme kalitesinin ve saflığının önemli bir etken olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Korozyon, Elektroliz, Elektrokaplama

Daily use of metals increasing with the advancement of technology day by day. Metals are prone to corrosion and these metals should be protected from corrosion. In this work, electroplating of silver, zinc, and gold on iron or cupper were studied by using a electro brush instead of electro bath technique. For this' purpose, optimum conditions of silver, zinc and gold plating were worked out. This optimum plating condition were applied to electro painting of these metals and successfully applied outside of the plating bath. Best electro painting potentials were found to be ± % 10 of reduction potentials of metals used in this work. Impurities of the plated metals were found to have significanc effect on the plating quality of metals. Key Word : Corrosion, electrolysis, electroplating
Electroplating of metals by electropainting technique
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry