Turgut Özal Tıp Merkezinde ameliyat olan hastalarda serum kolinesteraz aktiviteleri - Kurçer, Zehra; Şahna, Engin; Toğal, Türkan; Turkoz, Ayda; Kurçer, Mehmet A.; Birincioğlu, Mustafa (My University, 2003)
Amaç: Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’ne ameliyat olmak için başvuran hastalarda, serum kolinesteraz düzeylerini ve enzim düzeylerinin yaş ve cinsiyete göre dağılımını belirlemektir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde ameliyat olan, 96 (%44.2) erkek ve 121 (%55.8) kadın hastanın serum kolinesteraz aktiviteleri enzim-spektrofotometrik yöntemle tayin edildi. Bulgular: Enzim düzeyi, erkeklerde 7092±226 U/ml, kadınlarda 6804±207 U/ml olarak bulundu (p=0.58). 0-15 yaş grubu erkek hastalardaki enzim aktivitesi (8680±525 U/ml), 40 ve üzeri yaş grubuna (6567±330 U/ml) göre anlamlı düzeyde yüksekti (p=0.01). Kadınlarda ise, yaş grupları arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0.06). Yaş gruplarında; 16-40 yaş grubu kadın hastalardaki enzim aktivitesi (6335±308 U/ml), 16-40 yaş grubu erkek hastalara (7316±334 U/ml) göre anlamlı düzeyde düşüktü (p=0.04). Tüm hastaların %10.6'sında enzim düzeyi normal sınırların altında (<4100 U/ml) idi. Bu oran, erkeklerde %8.3, kadınlarda ise %12.4 olarak bulundu. Sonuç: Özellikle 41 yaş ve üzerindeki erkeklerde ve 16-40 yaş grubu kadınlarda anestezi öncesinde serum kolinesteraz düzeyinin ölçülmesi daha anlamlı olabilir.
Keywords: Yaş faktörü; Anestezi; Cinsiyet faktörleri; Kolinesterazlar