PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI - Can, Özlem Pelin (Fırat University, 2007)
Probiyotik terimi  iki yunanca kelime olan "pros" ve "bios" dan türemiş olup; bağırsak hijyenini ve sindirimi iyileştirerek, konakçı canlıda yararlı etkisi olan ve gıda katkısı gibi kullanılan canlı mikroorganizma olarak tanımlanmaktadır. Bu mikroorganizmalar; gıdalarla birlikte alındığı zaman, vücuttaki patojen mikroorganiz-maların inhibisyonunu sağlar, gıdaların sindirilebilirliğini arttırır, immun sistemi güçlendirir, kan kolesterol seviyesini düşürür, vücutta açığa çıkan toksik maddelerin emilimini sınırlandırır veya azaltır, prebiyotiklerin emilimini arttırır ve antikanserojenik etki göstermektedir.   Bu derlemede, probiyotik mikroorganizmaların yararları hakkında bilgi verilmektedir.