Yeni Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Araştırma, İletişim ve Türkçeyi Doğru, etkili ve Güzel Kullanma Becerilerini Kazandırmadaki Etkililik Düzeyine İlişkin Öğrenci Görüşleri (Diyarbakır İli Örneği) - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kan, Ayşe Ülkü (My University, 2007)
Bu çalışma yeni Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim (SBDÖ) programının bazı temel becerileri kazandırmadaki etkililiğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Diyarbakır İlinde yeni programın uygulandığı beş pilot ilköğretim okulunda öğrenim gören 600 öğrencinin görüşü alınmıştır ve elde edilen veriler öğrencilerin cinsiyetleri ve okullarının sosyo-ekonomik düzeyi açısından değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, Varyans analizi, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis H testleri kullanılmıştır. Araştırma tarama tipindedir ve üçlü likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Çalışmada yeni SBDÖ programının araştırma, iletişim, Türkçeyi doğru güzel ve etkili kullanma becerilerini kazandırmadaki etkisine ilişkin öğrenci görüşleri belirlenmiştir. Hem erkek hem de kız öğrenciler bu becerileri kazanmada yeni SBDÖ programını etkili bulmuşlardır. Daha olumlu koşullardaki okullarda öğrenim gören öğrenciler programın daha verimli olduğunu belirtmişlerdir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları