Erken Cumhuriyet Do?nemindeki Mu?zikal Adımlar: Elazığ (Elaziz) Halkevi Örneği - Ilhan, Serap Yagmur (My University, 2026)
Bu araştırmada, erken cumhuriyet döneminde (1934-1951) Elazığ’da (Elaziz’de) faaliyet göstermiş olan halkevlerinin müzik alanındaki çalışmalarının incelenmesi ve yerel müzik kültürüne ışık tutulması amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerine dayalı olarak doküman incelemesi biçiminde tasarlanmıştır. Bu hususta 1934-1952 yıllarına ait yerel gazeteler (Turan gazetesi), dergiler (Elazığ Halkevi’ne ait Altan Dergisi), teftiş raporları, tamimler, halkevi raporları ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri gibi çeşitli tarihsel dokümanlar incelenmiştir. İncelenen dokümanlar içerik ve bağlamlar açısından değerlendirilmiş ve bulgular kısmında belirtilmiştir. Betimsel analiz tekniğinden faydalanılan bu çalışmada değerlendirilen dokümanlar, bahsedilen tarihsel süreç göz önünde bulundularak yorumlanmış ve çalışmada sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda, Elazığ Halkevi güzel sanatlar (ar) şubesi müzik kolunun Elazığ adına birçok önemli çalışmada bulunduğu görülmüştür. Derleme çalışmaları, müzik eğitimi faaliyetleri, orkestra/bando eşlikli konserler-dinletiler ve çeşitli akademik çalışmalar ile şehrin müzik ihtiyacını büyük ölçüde karşılamış olduğu görülmüştür. Yapılan bu çalışmaların yalnızca Türk müziğine dayalı olmayıp Garp (Batı) musikisine de aşinalık kazandırılmaya çalışılması ise dikkat çekici önemli sonuçlardan olmuştur. Bu minvalde gerçekleştirilen bu çalışmaların tamamının ise Cumhuriyet’in müzik politikaları çerçevesinde şekillendiği ve müzikal açıdan Elazığ’a katkı sağladığı görülmüştür.
Keywords: Erken Cumhuriyet Dönemi; Halk eğitimi; Elazığ Halkevleri; Halkevlerinde Müzik Faaliyetleri; Cumhuriyet Döneminde Müzik