Spor Bilimleri Alanında Eğitim Alan Öğrencilerin Kariyer Geleceklerine Yönelik Tutumları - Kılıç, Yakup; Coskuner, Zekı; Karakaya, Yunus Emre (My University, 2020)
Bu araştırma, yükseköğretim düzeyinde spor eğitimi alan öğrencilerin kariyer geleceklerine yönelik tutumlarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubu, Fırat Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi ve Sakarya Üniversitelerinde Spor Bilimleri Fakültelerinde spor eğitimialan rastgele yöntemle seçilmiş 428 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma grubundan verileri elde etmekiçin “Kariyer Geleceği Ölçeği” kullanılmış olup, ölçek 3 alt boyut ve 25 ifadeden oluşmaktadır. Eldeedilen verilere SPSS 22.0 paket programı kullanılarak öncelikle normallik analizi uygulanmış, sonraparametrik (Independent Sample t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)) ve non-parametrik(Kruskal Wallis Analizi) analizler yapılmıştır. Ayrıca bağımlı değişkenler arasında ne düzeyde ve neyönde bir ilişki olduğunu belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmasonucunda, spor eğitimi alan öğrencilerin kariyer geleceklerine yönelik tutumlarında cinsiyet değişkenine göre farklılık görülmüş (p< 0.05); yaş değişkeninde ve ailenin aylık gelirinde ise anlamlı düzeydefarklılık (p>0.05) görülmemiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda ise “Kariyer Uyumluluğu” ve“Kariyer İyimserliği” alt boyutları (r=0.592; p< 0.05) arasında pozitif yönde ve orta düzeyde olduğubelirlenmiştir. “Kariyer İyimserliği” ve “İş Piyasalarına İlişkin Algılanan Bilgi” alt boyutları (r=0.510;p < 0.05) arasında ise pozitif yönde ve orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Sosyoloji; Spor Bilimleri; Davranış Bilimleri