Dış Ortam Sıcaklıkları ve Güneş Işınımı Şiddeti Dikkate Alınarak Adana İli İçin Optimum Yalıtım Kalınlığı Tespiti - Özel, Meral; Kunt, Sefa (My University, 2020)
Bu çalışmada, Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden biri olan Adana ili için ısıtma ve soğutma yükleri esas alınarak bina dışduvarlarının optimum yalıtım kalınlığı belirlenmiştir. İlk olarak Adana ilinin dış ortam sıcaklıkları ve güneş ışınımı şiddetidikkate alınarak ısıtma ve soğutma derece-gün değerleri hesaplanmıştır. Daha sonra ise binanın 10 yıllık ömrü üzerinden enerjitüketim maliyetini içine alan bir maliyet analizine göre optimum yalıtım kalınlıkları iki farklı yalıtım malzemesi içinbelirlenmiştir. Sonuç olarak, sadece dış ortam sıcaklığı göz önünde bulundurulduğunda ısıtma ve soğutma derece gündeğerlerinin sırasıyla 838 oC.gün ve 315 oC.gün olarak elde edildiği, güneş ışınımının da dikkate alınması durumunda budeğerlerin 753 oC.gün ve 410 oC.gün olarak elde edildiği görülmüştür. Ayrıca, güneş ışınımının etkisiyle optimum yalıtımkalınlıklarının EPS ve XPS yalıtım malzemeleri için sırasıyla 8.0 ve 4.8 cm olarak elde edildiği görülmüştür.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi