Enfeksiyöz mononükleozda klinik ve laboratuar bulguları - Akarsu, Saadet; Demirol, Mustafa; Erensoy, Ahmet; Çakıcı, Oya; Sarı, Yusuf; Arslan, F.necati; Yıldırmaz, Serap (My University, 2008)
Amaç: Enfeksiyöz mononükleoz, Epstein-Barr virüsü ile enfekte B lenfositlerinin proliferasyonu ile karakterize bir hastalıktır. Enfeksiyöz mononükleoz tanılı hastalarımızın klinik bulgularını ve laboratuar sonuçlarını retrospektif olarak belirlemek istedik.Gereç ve Yöntem: Farklı yakınmalarla başvurup enfeksiyöz mononükleoz tanısı ile takip edilen ve Epstein-Barr virüsü seropozitifliği olan 21 hastanın yakınmaları, fizik muayene bulguları ve laboratuar değerleri retrospektif olarak gözden geçirildi. Bulgular: Hastalarımızın yaş ortalaması 6,67 idi. En sık şikayetler karın ağrısı (%76,2) ve ateş (%42,8) olarak saptandı. Vakaların %71,4’ünde lenfadenopati, %52,4’ünde hepatomegali, %47,6’sında splenomegali ve %38,1’inde eksudatif tonsillit saptandı. Ortalama eritrosit sedimantasyon hızı 22,2 mm/saat ve C-reaktif protein derişimi 30,6 mg/L idi. Vakaların %33,3’ünde atipik hücre, %52.4’ünde lökositoz, %14,3’ünde nötropeni, %19’unda trombositoz, %23,8’inde trombositopeni, %38,1’inde karaciğer enzim yüksekliği ve %28,6’sında heterofil antikor testi pozitifliği tespit edildi. Kemik iliği aspirasyonunda ortalama myeloit/eritroit hücre oranı 5,3 idi. Sonuç: Enfeksiyöz mononükleoz, hastalarımızda kendini sınırlayan ve iyi prognozlu bir enfeksiyon olarak seyretmiştir. EM'nin tedavisi, daha çok, destekleyici olmalıdır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri