ATATÜRK DÖNEMİ SAĞLIK POLİTİKALARI (1923-1938) - AKSAKAL, HALİL İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2011)
Sağlık ilk çağlardan günümüze kadar medeniyetlerin, milletlerin ve bütün insanlığın olmazsa olmaz yaşam değerleri arasında yer almıştır. Dünyanın hemen her bölgesinde İnsanın sağlıklı yaşaması sağlam bireylerin, ailelerin, toplumların, milletlerin ve medeniyetlerin sağlıklı yetişebilmesi için tıp ilmine ve sağlık araştırmalarına ihtiyaç duyulmuş ve bu doğrultuda ilk insandan günümüze kadar bilimsel incelemeler süregelmiştir.Tarih boyunca tıbbi araştırma ve uygulamaların merkezi hep doğu medeniyetleri olmuş. M.Ö 3500'lerde Mısır'da başlayıp daha sonra Mezepotamya'ya ve oradan da Anadolu ve Orta Asya'ya ulaşmış bozkırları aşarak Uzakdoğu Asya'ya ve sonraki yüzyıllarda ise tüm dünyaya yayılmıştır.Türkler'de sağlık araştırmaları Selçuklular döneminde en yüksek seviyeye ulaşmış daha sonra Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti dönemlerinde çağın şartlarına göre gelişmiş Osmanlı Devleti'nin duraklaması ve gerilemesi ile sağlık çalışmaları çağı tam manasıyla takip edememiş ve Avrupa'nın gerisinde kalmıştır.1923'te Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte sağlık çalışmaları ve tıbbi araştırmalar Mustafa Kemal'in önderliğinde ve onun direktifleri doğrultusunda hız kazanmış ayrıca dönemin Sağlık Bakanı Dr. Refik Saydam başkanlığında Hıfzıssıhha Enstitüsü kurulmuş, Türk Kızılay Cemiyeti çağdaş değerlerle yeniden kurulmuştur. Çağın mevcut ihtiyaçları doğrultusunda Doktor ve hastabakıcı yetiştirilmeye başlanmış, yataklı tedavi hizmetleri yurt genelinde kurulmuş ve bu dönemde çeşitli hastalıklarla mücadele edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Refik Saydam, Hıfzıssıhha, sağlık, hastaneler, Kızılay?

Health obsavately take part in civilization?s, nations and people?s life valve from the ancient times till now, people need medicine and health researchs in the world?s almost every region because people live healthy and healthy people, healthy families, healthy socities, healthy nations, healthycivilizations and so sicientific resarch have been done from the first person time till now.Throught history medical research and medical application centre have been always eastern civilization in B.C. the Medical reseerchsand medical application in started in egypt and then they reached to Mezopotamya, Anatolia and Mididle Asia and then it spread all the world.Turks health reseorchs reach highest level in Selçuk?s term and then it developed according to age?s conditions in Anatolia Selçuk terms and the ottomon Empire?s terms by Ottomon Empire stoped and regressed healthy Works didn?t fallow the age completely and it stayet behind the Europe.By the Republik founded in 1923, health and medical resaechs earned the speed thanks to Mustafa Kemal and his instruction, however Dr. Refik Saydam, who was the Term?s Health Minister, set up Hıfzıssıhha institue, and Red Crescend was found again with comtemporory valve Doctor and nurse was started to breed, sleeping cure was found around the coujntry and in this term it is resisted againist to different ilnesses.Key words: Refik Saydam, Hıfzıssıhha, Health Hospital, Red Crescend?
Atatürk?s term healty politics(1923-1938)
Keywords: Tarih