ADIYAMAN'IN İKLİMİ VE ATATÜRK BARAJ GÖLÜNÜN ADIYAMAN'IN İKLİMİN ETKİSİ - AYHAN, GÜLSEN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada Adıyaman ve çevresinin iklim özellikleri ve baraj gölünün yöre iklimine olan etkisi ortaya konulmuştur. Adıyaman ve çevresindeki istasyonların 1970-2010 yılları arasındaki meteoroloji verileri alınarak iklim özellikleri belirtilmiştir. Barajlar, büyük göller ve denizlere kıyaslandığında çok büyük alanı etkilemezler fakat az da olsa yakın çevresinin iklimini etkilemektedir. Bu çalışmada da Atatürk Baraj Gölü'nün, Adıyaman'ın iklimine etkisi ortaya konulmuştur. Toplum arasında söylenen "Baraj gölleri, çevresinin iklimini etkiler" görüşünü destekler bulgulara ulaşmak amaçlanmıştır. Bu nedenle Adıyaman ve çevresindeki istasyonların barajdan önceki yıllar (1970-1990) ile barajdan sonraki yılların (1991-2010) iklim özellikleri ortaya konulmuştur. Yapılan analizlerde barajdan önce ve sonraki meteorolojik verilerde bazı değişiklikler görülmüştür. Atatürk Baraj Gölü, Adıyaman ikliminde belirgin değişiklikler oluşturmasa da nispi nem ve kış sıcaklıklarında artışa neden olmuştur. Adıyaman'ın ikliminin yakın gelecekteki durumunu belirlemek amacıyla Adıyaman Meteoroloji İstasyonu'na ait veriler (sıcaklık, nem ve yağış) linear ve quadratic trend analizleri ile analiz edilmiştir. Uygulanan trend analizlerine göre Adıyaman'da 2010-2020 yılları arasında sıcaklık ve nem değerlerinde az da olsa bir artış ve yağış değerlerinde azalmaların olacağı tahmin edilmektedir. Sıcaklık ve nem artışı anlamlı, yağışın azalması ise anlamsız görülmektedir. Anahtar kelimeler: Adıyaman, Baraj Gölünün İklime Etkisi, Trend Analizleri

In this study, climatic characteristics of Adıyaman and its surroundings and impact on the local climate of dam lake has been demonstrated. With meterological data taken between the years of 1970 and 2010 from stations of Adıyaman and its surroundings, climate features are specified. Dams, does not affect climate of large areas compared to large lakes and seas, but slightly affects the climate of close envorinment. In this study, effects of Ataturk Dam Lake to climate of Adıyaman has been demonstrated. As opinion of community stated, study were aimed to reach findings that supports the "Dam lakes affects the climate of envorinment" view. Therefore, climatic characteristics of Adıyaman and stations around the dam lake have been introduced as for years before dam lake (1970-1990) and after dam lake (1991-2010). As a result of analyzes, some changes has been seen in meterological data between before and after the dam lake. Atatürk Dam Lake has caused an increase in winter temperatures and relative humidity despite the fact this changes does not represent significance. In order to determine the status of climate of Adıyaman in near future, meterological data of Adıyaman Station (temperature, humidity, precipitation) were analyzed with linear and quadratic trend analysis. According to applied trend analyzes, between 2010 and 2020, slight increase in temperature and humidity and reduction in precipitation are estimated in Adıyaman. Increase in temperature and humidity determined to be significant and reduction in precipitation is observed as insignificant. Keywords: Adıyaman, Effect of Dam Lake to Climate, Trend Analyzes.
Climate of Adiyaman and effects of Atatürk Dam Lake to Adiyaman climate
Keywords: Coğrafya