Örgütlerde Whistleblowing (Bilgi Uçurma) - Cemaloğlu, Necati; Akyürek, Muhammet İbrahim (Fırat University, 2017)
Bu makalenin amacı, örgütlerde yaşanan whistleblowing’i (bilgi uçurmayı) literatüre dayalı olarak incelemektir. Araştırma, örgütsel davranış ile ilgili yeni bir kavram olan whistleblowing konusuyla ilgili yerli ve yabancı literatür kapsamında, bu kavramın çerçevesini belirlemeyi hedeflemektedir. Bu amaçla çalışmada nitel araştırma tekniklerinden literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Örgütlerde yaşanan etik/yasa dışı davranışların ortaya çıkarılmasında whistleblowing önemli bir araç olarak görülmektedir. Örgütlerde etik olmadığı düşünülen olumsuz davranışların muhtemel olumsuz neticelerini önlemek için, bu davranışların örgüt içindeki ve dışındaki ilgili kişilere iletilmesi şeklinde tanımlanan whistleblowing kavramı farklı boyutlarıyla ele alınarak; sonuçlarının yol açabileceği durumlar araştırmanın kapsamı içerisinde yer almaktadır. Çalışmanın sonunda, örgütsel gelişim doğrultusunda whistleblower (bilgi uçuran)’ lığın etkin bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için çeşitli öneriler de yer almaktadır. Whistleblowing davranışının; içten ya da dıştan, kimliğin açık veya gizli şekilde gerçekleştirilmesine dönük nicel ve nitel tekniklerin kullanılabileceği karma araştırmalar yapılabilir.