SIÇAN MİYOMETRİYUMUNDA METABOLİK İNHİBİSYON VE KASILABİLME: ENERJİ KAYNAKLARI VE HÜCRESEL TAMPONLARIN ROLÜ - SERHATLIOĞLU, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada, izole sıçan miyometriyumunda siyanürle oluşturulan metabolik stresin miyometriyum kasılmasına inhibitor etkisinde değişik pH tamponlarının, farklı enerji kaynaklarının ve iyon kanallarının rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Servikal dislokasyondan sonra, virjin erişkin Wistar cinsi dişi sıçanlardan miyometriyum kesitleri alınarak içerisinde 37°C'de (pH 7.4) Krebs solüsyonu bulunan ve %95 02-%5 CO2 ile sürekli gazlandırılan izole organ banyosunda asıldı. İstirahat gerimi altında spontan kontraksiyonlar gözlendikten sonra potasyum siyanür (KCN), piruvat, glibenklamid veya tetraetilamonyum (TEA) organ banyosuna uygulanarak izometrik kontraksiyonların frekans ve amplitütlerine olan etkileri 10 dakikalık periyotlar halinde değerlendirildi. Sonuçların istatistiksel değerlendirilmesinde Wilcoxon rank testi kullanıldı. KCN (0.5 veya 1 mM) spontan kontraksiyonları kademeli başlayan bir etkiyle NaHC03 içeren Krebs solüsyonu kullanılarak gerçekleştirilen deneylerde HEPES kullanılanlara göre çok daha belirgin düzeyde inhibe etti. Bu inhibisyon piruvat (10 mM) uygulamasıyla geri döndürülürken, ATP-duyarlı K+ kanal blokeri glibenklamid (100 nM) uygulaması bu inhibisyonu geri döndürmedi (n=5). ilave olarak spontan miyometriyal kontraksiyonların KCN (1 mM) ile inhibisyonu 1 mM TEA uygulanmasıyla geri döndürüldü (n=6).Bu çalışmanın bulguları sıçan miyometriyumunda KCN ile indüklenen metabolik strese bağlı gelişen kontraktil inhibisyonda KCN'nin çalışılan dozları için K+ kanallarının kısmen de olsa rol aldığını ve inhibisyonun piruvat uygulaması ile önlenebildiğim göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Miyometriyum, kasılma, piruvat, pH, TEA, KCN, glibenklamid.

The aim of this study was to investigate the role of different pH buffers, different energy sources and role of ion channels in metabolic stress induced by KCN on contractility of myometrium. Myometrial strips were isolated from virgin adult Wistar rats after cervical dislocation and suspended in an isolated tissue bath containing Krebs solution continuously bubbled with 95%02 and 5%C02 maintained at 37°C'de (pH 7.4). After manifestation of spontaneous contractions following equilibrium under resting tension potassium cyanide (KCN), pyruvate, glybenclamide or tetra ethyl ammonium (TEA) was applied to the tissue bath. The amplitüte and frequency of contractions were evaluated by 10-min intervals. Wilcoxon rank test was used for statistical analysis of data. KCN (0.5 or 1 mM) gradually inhibited the spontaneous contractions, being more effective in experiments where NaHC03 was used in Krebs solution instead of HEPES. This inhibition was reversed by pyruvate (10 mM) and K+ channel blocker TEA. Application of ATP- sensitive K+ channel blocker glybenclamide did not reverse KCN-induced inhibition of myometrial contractions. In conclusion, results from this study indicates that K+ channels plays a role, at least partially, in KCN-induced inhibition of myometrial contractions of rat and this inhibition can be reversed by pyruvate. Key Words: Myometrium, contraction, pyruvate, pH, TEA, KCN, glybenclamide.
The metabolic inhibition and contractily in rat myometrium: role of energy sources and cellular buffers
Keywords: Biyofizik; Biophysics