DENEYSEL NEFROPATİDE İRİSİNİN TERAPÖTİK ETKİSİ - BİÇİM, SOYKAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Böbrek yetmezliği böbreğin temel fonksiyonlarının kaybı olarak tanımlanır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça önemli bir sağlık sorunudur. İrisin yeni keşfedilen peptit olup insan metabolizmasında önemli etkileri olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda adriamisin ile oluşturulan nefropatide irisinin etkisi incelendi. Bu amaçla 28 adet Wistar Albino cinsi erkek rat 4 guruba ayrıldı: 1. Grup: Standart diyet verildi. Çalışama boyunca herhangi bir enjeksiyon yapılmadı. 2. Grup: İrisin ratlara intraperitoneal olarak 3 günde 1 kez 80,65 pmol/kg dozunda verildi. Toplamda 5 kez uygulandı ve 14. günde sakrifasyon uygulandı. 3. Grup: 10 mg/kg dozunda adriamisin çalışmanın ilk gününde intraperitoneal olarak 1 kez uygulandı. 14.günde sakrifasyon uygulandı. 4. Grup: 10 mg/kg dozunda adriamisin çalışmanın ilk gününde intraperitoneal olarak 1 kez uygulandı. İrisin ratlara intraperitoneal olarak 3 günde 1 kez ve 80,65 pmol/kg dozunda uygulandı. Toplamda 5 kez irisin enjeksiyonu yapıldı. Bu guruba da 14. günde sakrifasyon uygulandı. Çalışmanın sonunda biyokimyasal değerlendirme için kan örnekleri, immunhistokimyasal değerlendirme ve TUNEL için böbrek doku örnekleri alındı. ELISA ile dokuda ve serumda irisin düzeyi çalışıldı. Adriamisin verilen gurupta böbrek dokusunda irisin düzeyinin azaldığı ELISA ve immünhistokimyasal olarak gösterildi. İrisin tedavi gurubu, adriamisin gurubu ile karşılaştırıldığında TUNEL pozitifliğinde azalma saptandı. Sonuç olarak çalışmamız, böbrek yetmezliğinde irisin düzeyinde azalma olduğunu ve dışarıdan verilen irisinin gelişen renal hasara karşı koruyucu etkisinin olabileceğini düşündürmüştür. Anahtar kelimeler: nefropati, adriamisin, irisin

Renal failure is described by the loss of basic functions of the kidney. İt is an important health issue in our country as the whole world. Irisin which is a newly discovered peptide and determined it has serious effects on human metabolism. The influence of the irisin on the adriamycin induced nephropathy examined in our study. In this purpose, 28 male Wistar Albino rats were divided into 4 groups: 1. Group: Standart diet given. Any injection was made during the study. 2. Group: Irisin has been given intraperitoneally on once every three days and 80,65 pmol/kg dosage. It is administrated on 5 times totally and sacrified at day 14. 3. Group: Adriamycin has been administrated once, intraperitoneally, 10 mg/kg dosage. Sacrified at day 14. 4. Grup Adriamycin has been administrated once, intraperitoneally, 10 mg/kg dosage. Irisin has been given intraperitoneally on once every three days and 80,65 pmol/kg dosage. It is administrated on 5 times totally and sacrified at day 14. At the end of the study, blood samples for biochemical tests, renal tissue samples for immunohistochemical and TUNEL tests, were taken. Serum and tissue irisin levels are examined with ELISA. It is revealed with ELISA and immunohistochemically that the irisin levels of the kidney tissue of adriamycin given group was decreased. When compared with adriamycin given group, a decrement was detected on TUNEL positivity on irisin treatment group. In conclusion, our data revealed that the irisin levels decrease in renal failure and it can be thought that exogenous irisin can have a protective effect against developing renal injury. Key words: nephropathy, adriamycin, irisin
The therapeutic effect of irisin on experimental nephropathy
Keywords: Nefroloji