ÇALIŞAN KADINLARIN AİLE İÇİNDEKİ KONUMU ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: IRAK/ ERBİL ÖRNEĞİ - HASAN, SHEERAZ HAMAD (Fırat Üniveristesi, 2022)
Geçmişten günümüze kadınların işgücü piyasasına dâhil olmada ve işgücü piyasasında tutunmada güçlük çektikleri ve bazı problemlerle karşı karşıya kaldıkları bilinmektedir. Ülkelerin çoğunda karşılaşılan engellerler benzerlik göstermekle birlikte ülkelerin gelişmişlik düzeyine, sosyo-ekonomik yapısına ve piyasaya katılacak olan kadının vasıflılık durumuna bağlı olarak hangi tür engellerin daha baskın olduğu farklılık göstermektedir. Kadının işgücü piyasasına dâhil olması sadece ekonomik hayatı etkilemekle kalmamakta aynı zamanda aile ve toplum hayatını da etkilemektedir. Bu yüksek lisans tezinde Erbil'de ev dışında çalışan evli kadınların aile içerisindeki konumları araştırılmıştır. Araştırma, Erbil'de özel ve kamu sektöründe çalışan evli kadınlar üzerine yapılmıştır. Çalışmada anket tekniği yoluyla veriler elde edilmiştir. Tezde, çalışan kadınların çalışma hayatına dâhil olduktan sonra aile içerisindeki rollerinin/konumlarının önemli derecede değişime uğradığı ve çalışan kadınların iş ve ev yaşamı arasında denge kurabilmek için birtakım stratejiler geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.

From past to present, it is known that women have difficulties in being included in the labor market and in holding on to the labor market, and they face some problems. Although the barriers encountered in most of the countries are similar, the type of barriers that are more dominant differ depending on the level of development, socio-economic structure of the countries and the qualification status of the women who will participate in the market. The inclusion of women in the labor market not only affects social and economic life, but also creates effects at the work and family level. In this study, the position of women working in Erbil in the family was investigated. The research was conducted on married women working in the private and public sectors in Erbil. In the study, data were obtained through the questionnaire technique. As a result, the roles/positions of women in the family have changed significantly after they were included in the working life. It has been found that working women have developed some facilitating solutions in order to balance work and home life.
A sogiological research on the position of working women in family: In case of Irak/Erbil
Keywords: Sosyoloji; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri