KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI OLAN HASTALARDA PARAOKSONAZ?1 GENİ Q192R VE L55M POLİMORFİZMLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜRBÜZ, ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gelişiminde artmış oksidatif stresin etkisi olduğu bilinmektedir. İnsan vücudunda oksidatif strese karşı etki gösteren antioksidan sistemlerden biri düşük dansiteli lipoproteinleri (LDL) oksidasyona karşı koruyan paraoksonaz (PON) enzimidir. Bu çalışma ile KOAH'lı hastalarda PON1 Q192R ve L55M gen polimorfizmlerini araştırması amaçlanmıştır.Acil servise başvuran KOAH tanısı almış 50 hastanın ve 50 adet kontrol grubu hastasının periferik kanları alınıp DNA'ları elde edildi. Genotipler, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile belirlendi ve Q192R polimorfizmi için Alw I ve L55M polimorfizmi için Hsp92II restriksiyon enzimleri kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesi Ki-kare ve Fisher's Exact Testi ile yapıldı.Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlar ve kontrol grubunda arasında Q192R polimorfizmi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (P=0.05). L55M polimorfizmleri açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel fark bulunmadı (P>0.05). PON1 geni Q192R polimorfizmi ile sigara kullanımı arasında anlamlı ilişki bulundu. Kronik obstrüktif akciğer hastalığının diğer risk faktörleri ile bu polimorfizm arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Bununla birlikte L55M polimorfizmiyle aile öyküsü ve Tbc arasında anlamlı ilişki bulunmuşken diğer risk faktörleri için anlamlı ilişki bulunmadı.Yaptığımız çalışma KOAH hastalarında PON1 geni Q192R ve L55M polimorfizmlerini inceleyen literatürdeki ilk çalışma olması açısından önemlidir. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine inanmaktayız.Anahtar Kelimeler: KOAH, paraoksonaz, polimorfizm, akut atak

The effect of increased oxidative stress in development of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is well known. One of the antioxidative systems against oxidative stress in human body is paraoxonase (PON) enzyme that protects low density lipoproteins (LDL) against oxidation. In this study we aimed to search the polymorphisms on PON1, Q192R, L55M genes of patients with COPD.The DNAs extraction was obtained from blood samples of the 50 patients pastly diagnosed with COPD and 50 patients as control group who were presented to emergency clinic. Genotypes were obtained with polymerase chain reaction (PCR) and AIw I and Hsp92II restriction enzymes were used for Q192R and L55M polymorphisms, respectively. Analysis of data was done with Chi-Squire and Fisher?s exact tests.A statistically significant difference regarding Q192R polymorphism was found between COPD patients and control group (P = 0.05). There was no statistically significant difference about L55M polymorphisms in patient and control groups (P > 0.05). There was a significant correlation with Q192R polymorphism on PON1 gene and cigarette usage however other risk factors did not show significant correlation with this polymorphism. Though L55M polymorphism had significant correlation with family history and tuberculosis, no significant correlation was found with other risk factors.The importance of our study is due to it is the first study in literature searching Q192R and L55M polymorphisms on PON1 gene in COPD patients. We believe that more studies are needed in this subject.Key Words: COPD, paraoxonase, polymorphism, acute attack
Paraoxonase-1 gene ın patıents wıth chronıc obstructıve pulmonary dısease ınvestıgatıon Q192R and L55M polymorphısms
Keywords: İlk ve Acil Yardım