Bir pilomatriksoma olgusunda klinik ve histopatolojik değerlendirme - Akyol, Nuray; Yıldırım, Süleyman; Özercan, İbrahim H. (My University, 2001)
Sağ alt göz kapağında 8 mm çaplı bir kitle ile başvuran ve yabancı cisim granülomu ön tanısı ile 1 ay izlendikten sonra kitlesi eksize edilen 9 yaşında erkek hasta preoperatif klinik özellikleri, kitlenin makroskobik ve mikroskobik görünümleri ile sunuldu. Cerrahi esnasındaki sert kapsüllü görünüm pilomatriksomayı düşündürdü. Histopatolojik inceleme, karakteristik bazofilik ve hayalet hücrelerle aynı tanıyı destekler nitelikteydi. Bu olgunun sunulmasının nedeni, oftalmologların diğer kapak kitlelerine göre oldukça nadir gördüğü bir tümör olan pilomatriksomanın hatırlatılması ve epidermoid kist, dermoid kist ve yabancı cisim granülomunun ayırıcı tanısında düşünülmesi gerektiğinin irdelenmesidir.
Keywords: Tanı; ayırıcı; Göz kapakları; Göz kapağı neoplazmları; Pilomatriksom