Endodontide Kasıtlı Replantasyon: Genel Bir Bakış - Ocak, Mevlüt Sinan; Çankaya, Güzide (My University, 2024)
Kasıtlı replantasyon, atravmatik çekime izin verecek uyumlu anatomiye sahip daimi dişlerde endike olan; dişin kasıtlı olarak çekilmesi ve endodontik manipülasyon sonrası çekim soketi içerisinde orijinal konumuna geri yerleştirilmesi olarak tanımlanan bir tedavi yöntemidir. Kasıtlı replantasyon, başarısız kök kanal tedavisi ve apikal mikrocerrahiden sonra veya servikal kök rezorpsiyonları gibi kök hasarının erişilemediği veya intraoral olarak onarılamadığı durumlarda gerçekleştirilebilir. Kasıtlı replantasyon ayrıca iyatrojenik hasar veya diğer anatomik engeller (ör. kök kanalı obliterasyonu, aşırı doldurulmuş kanallar, mental sinir gibi anatomik yapıların yakınlığı) durumunda ve apikal mikrocerrahi için kontrendike olan dişlerde de endikedir.
Keywords: Kök kanal tedavisi; Kasıtlı replantasyon; cerrahi ekstrüzyon