KANATLI HAYVAN TÜYLERİNİN BETON DAYANIMLARINA OLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - CANPOLAT, ŞEVDER (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışmada, kanatlı hayvan tüyünün değişik oranlarda karışımlarının betonun basınç veçekme dayanımına etkileri incelenmiştir. Bunun için basınç ve çekme dayanımlarının 28 ve 90günlük dayanımları ele alınmıştır.Tez çalışmasına başlarken katkı karışım oranları % 0.2 - % 0.4 - % 0.6 - % 0.8 ve % 1olarak seçilmiş, slamp (çökme) deneyine tabi tutulmuş ve bu numunelerin slamp değerlerindenelde edilen sonuçlara göre % 0.2 - % 0.6 - % 1 gibi üç ayrı katkı numunesi üzerinde çalışılmayakarar verilmiştir.Deney aşamasında kontrol numunesi için S/Ç= 0.53 iken çökme= 7.1 cm, % 0.2 katkınumunesi için S/Ç= 0.54 iken çökme= 7.4 cm, % 0.6 katkı numunesi için S/Ç= 0.60 ikençökme= 7.3 cm, % 1 katkı numunesi için S/Ç= 0.64 iken çökme= 7.7 cm olduğu görülmüştür.Yani, S/Ç oranı ne olursa olsun tüm seri numunelerin çökmeleri standarttaki 5-9 cmaralığındadır.Bulunan sonuçlara göre, %0,2 oranı kontrol numunesine yaklaşık değerler verirken, diğernumunelerde kanatlı hayvan tüyü katkısı beton basınç dayanımını azaltmıştır, eğilmede çekmedayanımı için % 0.2 ve kısmen % 0.6 oranları dayanımı artırmıştır.Özetle, basınç dayanımı için % 0.2 kritik değeri 28 günlük ve 90 günlük numunelerdeyaklaşık değerleri verirken, eğilmede çekme dayanımı için ise % 0.2 ve % 0.6 kritik değerleri28 günlük ve 90 günlük numunelerde pozitif yönde artışı sağlamıştır.Anahtar Kelimeler: Kanatlı Hayvan Tüyü, Basınç Dayanımı, Eğilmede Çekme Dayanımı.
The investigated of the winged animals to the concrete of strengths
Keywords: Biyoloji; İnşaat Mühendisliği