ERGENLERDE YAŞAM KALİTESİ VE BENLİK SAYGISI DÜZEYİNİN CİNSİYET VE OBEZİTE DEĞİŞKENLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - Işıklar, Abdullah (Fırat University, 2012)
elenmiştir. Araştırmaya 187 kız (%54,6), 155 erkek (%46,4) olmak üzere toplam 342 ergen katılmıştır. Araştırma sonucunda kız ergenlerin bedensel alanda yaşam kalitesi düzeyi erkek ergenlerinkinden, erkek ergenlerin sosyal ve çevresel alanlarda yaşam kalitesi düzeyleri ise kız ergenlerinkinden daha yüksek bulunmuştur. Ağırlıkları normal olan ergenlerin yaşam kalitesi ve benlik saygısı düzeylerinin obez ergenlerinkilerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaşam kalitesinin alt boyutlarının birbirleriyle ve benlik saygısıyla pozitif ve anlamlı bir ilişki gösterdiği bulunmuştur. Ergenlerde yaşam kalitesi arttıkça benlik saygısı düzeyi de artmaktadır. Anahtar Kelimle: Yaşam kalitesi, benlik saygısı, obezite, ergenlik