MATEMATİK EĞİTİMİNDE İPUCUNUN ETKİSİ - AKOĞLU, MERYEM (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, 5. sınıfta matematiğin alt öğrenme alanı olan ondalık sayıların gösterimi ve yüzde konularında uygulanan yanlışsız öğretim yöntemlerinden ipucu ile öğretim metodunun öğrencilerin başarılarına etkisini araştırmaktır. Çalışma 2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Elazığ'da bulunan bir devlet okulunda 5. sınıf düzeyinde Kontrol grubundan (KG) 14 öğrenci ve Deney grubundan (DG) 14 öğrenci olmak üzere toplam 28 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma ön-test, son-test, kontrol gruplu yarı deneysel yöntem kullanılarak yürütülmüştür. İpuçlarının etkisini incelemek için yapılan bu çalışmada veriler MEB 5. Sınıf Matematik Kazanım Kavrama Testi 7 (Ondalık sayılarının gösterimi) ve 5. Sınıf Matematik Kazanım Kavrama Testi 12 (Yüzdeler) ile toplanmıştır. Bu ölçme araçlarından elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Uygulama öncesi ve sonrası deney ve kontrol gruplarında yer alan öğrencilerin başarı düzeylerinin farklılık gösterip göstermediğini test etmek için ilişkili örneklemler t-testi kullanılmıştır. Deney grubunda yer alan öğrencilerin ön test ve son test başarı puanlarının karşılaştırılmasında ilişkili örneklemler t-testi, başarı puanlarının karşılaştırılmasında ise Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Verilerin analiziyle deney ve kontrol gruplarının ön-test ve son-test puanları arasında başarı yönünde istatistiksel hesaplamalar sonucunda anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre mevcut öğretim yöntemlerine ek olarak uygulanan yanlışsız öğretim yöntemlerinden ipucu ile öğretim metoduyla eğitim verilen deney grubunun matematik başarısı ile mevcut öğretim yöntemleriyle uygulandığı öğretim yapan kontrol grubunun matematik başarısının benzer olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacıların matematik başarısına etki eden diğer bilişsel faktörlerle beraber ipucu ile öğretim metoduna yönelik araştırmalar yapması önerilmiştir. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, yanlışsız öğretim yöntemi, ipucu ile öğretim metodu, ortaokul öğrencileri.

The aim of this research is to investigate the impact of the teaching method using clues in the representation of decimal numbers and percentage topics, which are subdomains of mathematics in the 5th grade, on students' achievements. The study was conducted with a total of 28 students, 14 in the Control Group (CG) and 14 in the Experimental Group (EG), in the 5th grade of a public school in Elazığ during the fall semester of the 2021-2022 academic year. The study was carried out using a pre-test, post-test, and controlled semi-experimental method. In this study, which was conducted to examine the effect of clues, data were collected using the Ministry of National Education (MEB) 5th Grade Mathematics Achievement Comprehension Test 7 (Representation of Decimal Numbers) and 5th Grade Mathematics Achievement Comprehension Test 12 (Percentages). The data obtained from these measurement tools were evaluated using statistical analysis methods. The paired samples t-test was used to determine whether there was a difference in the achievement levels of students in the experimental and control groups before and after the application. For comparing the pre-test and post-test achievement scores of the students in the experimental group, a related samples t-test was used. Additionally, for comparing the achievement scores, the Wilcoxon signed-rank test was employed. Through the analysis of the data, it was investigated whether there was a significant difference in terms of success between the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups. According to the findings of the research, it was determined that there was a similarity in the mathematics achievement between the experimental group, which received education through the instructional method involving errorless teaching techniques along with cues in addition to the existing teaching methods, and the control group, which was taught using the existing teaching methods. Researchers are recommended to conduct further studies that investigate the instructional method involving cues in conjunction with other cognitive factors that influence mathematics achievement. Keywords: Mathematics Education, teaching method with clues, clue-based teaching method, middle school students.
The effect of clue in mathematics education
Keywords: Eğitim ve Öğretim