Effective thermal conductivity of different porous stones - Biçer, Yaşar; Devecioğlu, Atilla Gencer; Akpınar, Kavak Ebru (My University, 2003)
Bu çalışma gözenekli bina taşlarının efektif ısı iletim katsayılarını teorik ve deneysel olarak incelemek için yapıldı. Çalışmanın teorik kısmında gözenekli taşların efektif ısı iletim katsayılarını hesaplamak için matematiksel model geliştirildi. Bu modelde taş içindeki gelişigüzel ve kompleks geometrik şekilli gözenekler kübik form olarak kabul edildi ve taş içindeki gözeneklerin toplam hacimsel genişliği gözeneklilik parametresi olarak alındı. Gözeneklilik parametresinin hesaplanması için yoğunluk metodu kullanıldı. Geliştirilen denklem Türkiye'nin güneydoğusunda yapı endüstrisinde çok fazla kullanılan sekiz farklı yöre taşının termal iletkenliğini belirlemek için uygulandı. Geliştirilen denklemin verdiği değerler ile deneysel değerlerin uyum içerisinde olduğu görüldü. Deneysel çalışmada kullanılan taşların her bir türü için iki farklı kaynaktan örnekler alındı. Bu örneklerin kimyasal bileşimi, ısıl iletkenliği, özgül ısı kapasiteleri, su emme özellikleri ve mekanik dayanımları tespit edildi. Sonuçlar diğer yapı malzemeleri ile karşılaştırıldı.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik